Vlada usvojila odgovore

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila odgovore

Odgovori na Upitnik Evropske komisije, koje je danas usvojila Vlada, predstavljaju dobru bazu za predstojeće pregovore Srbije i EU, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Odgovori će biti uručeni komesaru za proširenje 31. januara u Briselu.

Vlada Srbije usvojila je odgovore koje su ministarstva pripremila na Upitnik Evropske komisije o stepenu u kome država ispunjava kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da se narednih dana očekuje stav Evropske komisije o tome da li je uvođenjem dvojnih akciza prekršen SSP.

Đelić je rekao da Srbija i EU do 22. marta, kada zaseda Komitet zadužen za praćenje primene Trgovinskog sporazuma, moraju postići dogovor o tome da li je uvođenjem dvojnih akciza povređen SSP.

On je dodao da je ministarka finansija Diana Dragutinović poslala dodatni dopis šefu Misije EU u Srbiji Vensanu Dežeru i da se očekuje da u narednim danima Evropska komisija dostavi zvanični stav o eventualnom kršenju SSP-a, a da je od predstavnika Evropske komisije nezvanično dobio informaciju da je to učinjeno.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić uručiće odgovore na Upitnik evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, 31. januara, u Briselu.

Đelić je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, rekao da odgovori na Upitnik sadrže više od 5.000 stranica, da su raspoređeni u 37 tomova i da je celokupan materijal težak oko 10 kilograma.

Potpredsednik Vlade naveo je da je strateški cilj Srbije da do kraja godine dobije status kandidata i podvukao da su odgovori na Upitnik dobra baza za predstojeće pregovore Srbije s Evropskom unijom.

Ističući da je ceo proces davanja odgovora vođen transparentno, Đelić je naveo da je u taj proces bio uključen veliki broj stručnjaka, političara, nevladinih organizacija, predstavnika sindikata.

Đelić je, takođe, rekao da je Upitnik, koji obuhvata 2.483 pitanja, sveobuhvatan i da pokriva sve elemente budućih pregovora Srbije i EU.

Na današnjoj sednici Vlade, usvojena je i Uredba o svečanom uručivanju, nošenju i isticanju odlikovanja i o evidenciji o odlikovanim licima, Uredba o ustanovljavanju lovnih područja na teritoriji Srbije i Uredba o načinu plaćanja naknade za rad Komisije za autorsko i srodno pravo.

Vlada je donela odluku o obrazovanju Saveta za međunarodno privatno pravo.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada usvojila odgovore na Upitnik

Izvor: Danas, 27.Jan.2011

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila odgovore koje su ministarstva pripremila na Upitnik Evropske komisije o stepenu u kome država ispunjava kriterijume za članstvo u EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.