Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila odgovore koje su ministarstva pripremila na Upitnik Evropske komisije o stepenu u kome država ispunjava kriterijume za članstvo u EU.

Premijer Mirko Cvetković i vicepremijer zadužen za evropske integracije Božidar Đelić uručiće odgovore na Upitnik evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu 31. januara u Briselu.

Upitnik sadrži 2.483 pitanja, razvrstana u šest aneksa i 33 poglavlja. Kako je Đelić izjavio na konferenciji za novinare posle sednice, odgovori sadrže više od 5.000 stranica i raspoređeni su u 37 tomova, a celokupan materijal je težak oko deset kilograma. PremijeráCvetković, prethodno je na Savetu za evropske integracije izjavio da je u odgovorima na Upitnik opisano stanje u državi, a da će veći izazov biti da se to stanje popravi po evropskim standardima.

„Sigurno će biti primedbi iz Brisela. Imaćemo i dodatna pitanja, moraće i da se popravlja faktičko stanje, a ono se odnosi i na zahteve Haškog tribunala“, rekla je šefica vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari