Vlada mora da usvoji zakone koje odlaže od 2000. godine

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada mora da usvoji zakone koje odlaže od 2000. godine

BEOGRAD - Uslovi Evropske unije koje treba ispuniti da bi Srbija krajem godine stekla status kandidata ni najmanje nisu teški. Tehnički gledano, do juna treba usvojiti relativno mali broj zakona, pokazati vidljive rezultate u reformi pravosuđa, oko čega nema više spora sa EU, i nastaviti potragu za poslednjim haškim beguncima. Iako je posao lak, ako izuzmemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednju stavku, i dalje je neizvesno da li će Srbija ispuniti uslove jer niko ne može sa sigurnošću da kaže da zaista postoji politička volja da se ispune obećanja data još 2000. godine, a koje stranke uporno krše.

Evropska komisija će 12. oktobra dati svoje mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata, a ukoliko ono bude pozitivno, Evropski savet će u decembru Srbiji odobriti status, a možda dati i datum početka pregovora o članstvu.

Da bi se to ostvarilo, Srbija mora najkasnije do juna da usvoji reformske zakone, a evropski komesar za proširenje Štefan File je pre dva dana došao u Srbiju da nas ohrabri i ponovi da samo od nas zavisi da li ćemo doći do željenog cilja.

Ukoliko propustimo ovu godinu, zbog vanrednih izbora ili nespremnosti političkih partija da raskinu koruptivne veze u političkoj sferi ili da isprave istorijsku nepravdu sa otetom imovinom, sledeći realni termin verovatno bi bio tek za dve godine. Jer EU jednom godišnje, u decembru, odlučuje o novim kandidatima i članovima, a sledećeg decembra Srbija će se uglavnom baviti kampanjom za predsedničke izbore. Takođe, uslovi za sticanje statusa kandidata ne bi ostali isti.

Opširnije u štampanom izdanju...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.