Vlada Kosova: Još mnogo posla do članstva u EU

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova: Još mnogo posla do članstva u EU

Priština -- Vlada Kosova ocenjuje da je Izveštaj o napretku Evropske komisije pokazuje položaj Kosova u procesu učlanjenja u Evropsku uniju.

Kako navode, izveštaj je pokazatelj je da Kosovo ima mnogo posla do punog učlanjenja u EU.

"Ovaj je najpozitivniji izveštaj koji je Kosovo imalo zadnjih godina kako kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se radi o konkretnom napretku takođe i oko trendova u funkciji unapređenja procesa“, kaže se u izjavi Vlade Kosova o Izveštaju o napretku koji je Evropska komisija danas objavila.

Prema Vladi u izveštaju je izražen napredak koji je postignut u vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno utvrđivanjem slučajeva visokog nivoa organizovanog kriminala i korupcije.

Napredak je takođe, prema Vladi postignut i kada se radi o oduzimanju imovine i merama predupređenja ekstremizma i radikalizma.

Izveštaja prema vladi ukazuje i na vrlo dobre rezultate u oblasti ekonomskog razvoja, ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa crnom Gorom, pripremama za reformu javne administracije i njen početak.

Takođe se kao uspesi pominju napori za normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga sa Srbijom, integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova, napredak u kontroli redovne i ilegalne migracije kao i u drugim oblastima.

"Kosovo nema dilema u njengovom putu ka EU, uprkos činjenici da u EU ima podela oko integracije Kosova u evropsku porodicu. Pomenuti napredak u ovom izveštaju je jasan dokaz su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju viza“, kaže se u izjavi vlade Kosova.

Ocenjuje se da se, nezavisno od toga što Izveštaj o napretku nije adekvatan mehanizam za ocenu ostvarivanja kriterijuma, dalja kašnjenja u liberalizaciji viznog režima ne mogu pravdati neispunjavanjem kriterijuma.

"Kosovo sa pravom očekuje da EU sada prizna napredak i da relevantni mehanizmi daju zeleno svetlo za liberalizaciju viza što je brže moguće“, kaže se u izjavi.

Vlada ocenjuje da nezavisno od toga predstoje veliki izazovi i posao na poboljšanju života građana Kosova.

"Izazove koji su pomenuti u izveštaju vlada Kosova će identifikovati i radiće da se oni što je brže moguće prevaziđu“, zaključuje se u izjavi vlade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.