Više od 12.000 nestalih posle ratova u SFRJ

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2013, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 12.000 nestalih posle ratova u SFRJ

Posle ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji na zvaničnim listama nestalih je oko 12.000 osoba među kojima je više od 3.500 Srba, saopštila je danas Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji.

Koalicija je zbog toga zatražila od Vlade Srbije da se još aktivnije zauzme za rasvetljavanje sudbine nestalih u razgovorima sa EU, i da u razgovorima sa predstavnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova insistira da se ubrza utvrđivane njihove sudbine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i procesuiranje ratnih zločina.

  Foto: Ilustracija

 

Povodom Međunarodnog dana nestalih, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da je proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka gotovo stao i da se svake godine, u poređenju sa prethodnom, sazna manji broj sudbina nestalih.

 

Linta je posebno izdvojio problem nestalih Srba u Hrvatskoj gde se više od 2.000 ljudi vodi kao nestalo, dok je 1.000 ekshumirano. Od tog broja identifikovano je 704 osobe, dok se za njih 306 čeka identifikacija.

 

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj još ne postoji politička volja da se reši sudbina nestalih lica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Jakup Krasniqi: Srbija treba biti proglašena krivom za genocid na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj!

Izvor: SandzakPress.net, 31.Avg.2013, 01:29

Srbija, Bih, Kosovo, Hrvatska – Na trgu “Majka Tereza” u centru Prištine, ispred Skupštine i Vlade Kosova, danas je u povodu Međunarodnog dana nestalih otkrivena spomen-ploča nestalim licima sa Kosova. Elektronsku spomen-ploču su u prisustvu članova porodica nestalih lica i velikog broja...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.