Vilhelm: Na kraju pregovora sa EU, Srbija će morati da se dogovori sa Kosovom!

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Na kraju pregovora sa EU, Srbija će morati da se dogovori sa Kosovom!

Nemačko-britanski non-pejper "ne postavlja nikakve nove uslove za početak pregovora o članstvu, nikakve nove uslove za Evropski savet da u decembru odluči o datumu za početak pregovora", rekao je Vilhelm televiziji B92, precizirajući da se taj dokument odnosi na proces pregovora onda kada budu počeli.

Nemačko-britanski predlog, prema njegovim rečima, predviđa da se pitanje odnosa Beograda i Prištine postavi od samog početka, u okviru poglavlja 35.

"O pitanju Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pričamo već godinu dana. Ono je manje-više najvažniji uslov za početak procesa pregovora i očigledno je da pitanje odnosa s Prištinom neće biti završeno onda kada počnu pregovori o članstvu", kazao je Vilhelm.

"Pitanje normalizacije odnosa s Prištinom treba da se nastavi i na kraju procesa pregovora mora da postoji obavezujući dogovor o tome kako će Beograd i Priština razrešiti svoj odnos", dodao je on.

Komentarišući navode da Berlin nije sasvim zadovoljan brzinom primene Briselskog sporazuma, Vilhelm je objasnio da je poslanik CDU u Bundestagu Andreas Šokenhof samo želeo da upozori da "neke stvari još nisu rešene, a moraju biti rešene do 20. decembra, kada Evropski savet donosi odluku", kako ne bi bilo iznenađenja.

"Istina je da neke stvari nisu još dogovorene, među kojima integrisanje srpskih policijskih snaga u kosovske policijske snage, pitanje pravosuđa i sudova - o tome još nije postignut dogovor i to mora da se reši", rekao je nemački diplomata, izrazivši uverenje u uspešno rešavanje tih pitanja.

Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra su, kako je ocenio, veoma važan korak u tom pravcu i u interesu je svih strana da glasanje prođe glatko i da odziv bude veliki.

"Kosovska vlada ima i interes da ovi izbori prođu glatko i da odziv bude veliki jer to će izbore učiniti kredibilnim. Srpska zajednica mora da se uključi i mora da bude kredibilan demokratski učesnik u tome", kazao je Vilhelm.

Na pitanje kakav je njegov stav o odluci Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo i učestvuju u predizbornoj kampanji, Vilhelm je odgovorio da je uveren da su dve strane na prošlonedeljnom sastanku u Briselu postigle dogovor o tom pitanju.

"Srpska vlada treba na vreme da najavi posete i gde žele da idu, i onda će kosovska vlada proceniti taj zahtev", rekao je on, dodajući da razume i reagovanje premijera Srbije Ivice Dačića na tu zabranu.

Govoreći o mogućnosti suspenzije bezviznog režima za građane Srbije, Vilhelm je naveo da je u septembru u Nemačkoj broj podnosilaca zahteva za azil iz Srbije porastao na 1.600, ali je ocenio da situacija još nije alarmantna.

"Ja sam optimista. Naravno, ukoliko se broj poveća na, recimo, 10.000 (zahteva za azil), možda bismo mogli razmišljati o tome" da zatražimo od Evropske komisije aktiviranje mehanizma za suspenziju bezviznog režima, rekao je ambasador Nemačke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.