Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vigemark: Nisu sporni podaci popisa, već njihova obrada

SARAJEVO - Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je danas da se nada da, šta god uradi Republika Srpska kada je riječ o popisu stanovništva, to neće biti u suprotnosti sa "ukupnim nalazima popisa".

Komenatrišući današnje usvajanje Zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Narodnoj skupštini Srpske, Vigemark je istakao da su podaci popisa nesporni, ali da je sporna obrada podataka, odnosno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << metodologije u smislu statusa rezidenata i nerezidenata.

Vigemark je rekao da ne može da komentariše kvalitet urađenog popisa u BiH, dok Međunarodna monitoring misija, koja okuplja predstavnike EU, ali i UN i Savjeta Evrope, ne uradi konačnu procjenu cjelokupnog procesa provođenja popisa stanovništva i domaćinstava, uključujuči i obradu podataka koja je obavljana od sredine maja.

"Očekujem rezultate te procjene krajem septembra ili u oktobru", rekao je Vigemark novinarima u Sarajevu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj.

Cilj zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Ovim zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovi rezultati biće objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a Zavod je, prema odredbi Zakona, obavezan da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković istakla je da je Republika Srpska zakonito obavljala sve akivnosti u procesu popisa stanovništva u BiH.

"Zbog nezakonitosti sa nivoa BiH nije nam ostala nikakva mogućnost, osim da objavimo svoje statističke podatke koji će biti precizni i validni", istakla je Čičkovićeva u završnoj riječi, nakon poslaničke rasprave o ovom zakonu.

Poslanici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj u raspravi su bili saglasni da je potrebno usvojiti ovaj zakon i objaviti tačne statističke podatke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Vigemark: Nisu sporni podaci popisa, već njihova obrada

Izvor: Cafe.ba, 13.Jul.2016

SARAJEVO - Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je danas da se nada da, šta god uradi Republika Srpska kada je riječ o popisu stanovništva, to neće biti u suprotnosti sa ukupnim nalazima popisa.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.