Izvor: Radio 021, 28.Jul.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike sile odlučne da se poštuje nuklearni sporazum s Iranom

Predstavnici zemalja potpisnica međunarodnog nuklearnog sporazuma - Irana, pet velikih sila i EU, u Beču su se ponovo obavezali da će raditi na njegovom spasavanju, u vreme velikih tenzija između Zapada i Teherana.

U Beču su se sastali predstavnici Irana, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine, Rusije i EU, kako bi razmotrili načine za spasavanje sporazuma iz 2015. godine kojim je ograničen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iranski nuklearni program.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Sejed Abas Aragči rekao je novinarima po završetku sastanka da je "atmosfera bila konstruktivna" i da su "razgovori bili dobri".

"Ne mogu da kažem da smo sve rešili", kazao je Aragči i dodao da su sve strane i dalje "odlučne da spasu" sporazum.

Šef kineske delegacije Fu Cong rekao je da je tokom sastanka bilo "nekih napetih trenutaka", ali da je "atmosfera u celini bila veoma dobra, prijateljska".

I Aragči i Fu su kazali da je postignut načelni dogovor da uskoro bude organizovan sastanak na višem nivou, sa šefovima diplomatija zemalja potpisnica sporazuma, ali da datum nije utvrđen.

Iran vrši pritisak na preostale potpisnice sporazuma iz 2015. godine da predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije Teheranu, uvedene pošto su SAD napustile taj sporazum pre više od godinu dana. Teheran je nedavno počeo da obogaćuje uranijum iznad granice postavljene međunarodnim nuklearnim sporazumom i probio definisanu granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma, navodeći da bi mogao da odustane od tih poteza ako mu ostale potpisnice ponude ekonomske podsticaje.

Fu je kazao da su sve strane izrazile oštro protivljenje jednostranom uvođenju sankcija SAD Teheranu i izrazile podršku kineskim naporima da se sa Iranom održe normalni trgovinski odnosi.

Kineski diplomata je dodao da su evropske zemlje danas pozvale Iran da se vrati potpunom poštovanju sporazuma, a da je Teheran pozvao EU, Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku da primene ono na šta su se obavezali sporazumom.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.