Velika vest za Srbiju, otvaranje puta ka EU

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika vest za Srbiju, otvaranje puta ka EU

Štefan File, Đorđo Napolitano i Karl Bilt čestitali Tadiću. Ban Ki Mun: Istorijski dan za međunarodnu pravdu. OEBS: Važan korak za pravdu i regionalno pomirenje.

Prema izveštajima agencija

Hapšenje Ratka Mladića na Zapadu je označeno kao velika vest za Srbiju jer se time otklanja glavna prepreka njenog napredovanja ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Pravdi je udovoljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a uklonjena je velika prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji“, izjavio je komesar za proširenje EU Štefan File dodavši da Srbija uprkos tome mora da pojača rad na reformama kako bi eventualno ostvarila članstvo u Uniji.

File je rekao da je „lično čestitao” predsedniku Borisu Tadiću i srpskim državljanima hapšenje tog haškog optuženika.

Njegova portparolka izjavila je pre toga da Evropska komisija vest o hapšenju pozdravlja kao „istorijski korak u pravom smeru“.

 „To je istorijski korak na putu Srbije u pravom smeru i pokazuje ključni značaj koji Srbija pridaje regionalnom pomirenju“, rekla je Nataša Batler za agenciju Beta dodavši da su poštovanje međunarodnog prava i obaveza, uz regionalnu saradnju, ključna politička merila za ulazak neke zemlje u članstvo EU.

Evropska komisija smatra da je ovo takođe pravi trenutak da se oda priznanje za napore koje je učinio i glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc, dodala je Fileova predstavnica za štampu.

Bivši glavni tužilac Karla del Ponte ocenila je da nakon hapšenja Ratka Mladića više nema prepreka na putu Srbije ka EU. „Evropska vrata su vam otvorena. Ovo je odlična vest za građane Srbije”, rekla je Del Ponteova.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek pozdravio je hapšenje kao dokaz napora Srbije i njene saradnju s Haškim tribunalom.

„To je dobra vest za Srbiju, za stabilnost regiona koja daje novi elan procesu pristupanja Srbije EU”, prenosi Tanjug izjavu Buzeka koji podseća da moraju biti preduzeti svi mogući napori da se uhapsi i Goran Hadžić.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da hapšenje bivšeg vojnog zapovednika bosanskih Srba Ratka Mladića predstavlja „istorijski dan” za međunarodnu pravdu i zahvalio srpskoj vladi i predsedniku Borisu Tadiću. „Ovo je istorijski dan za međunarodnu pravdu”, rekao je Ban na marginama sastanka Uneska u Parizu. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je rekao da je Mladić „imao ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda istorije Balkana i Evrope, uključujući opsadu Sarajeva i masakr hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995”.

„Gotovo 16 godina otkako je optužen za genocid i druge ratne zločine, njegovo hapšenje konačno nudi priliku da pravda bude zadovoljena”, prenosi Rojters Rasmusenovo saopštenje iz Brisela.

Predsednik Republike Italije Đorđo Napolitano izrazio je veliko zadovoljstvo i pozdravio hapšenje Ratka Mladića, i predsedniku Tadiću uputio pismo u kome mu je čestitao na značajnom rezultatu, saopštila je ambasada Italije u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je „da je ovo pravi preokret kome smo se nadali i koji smo dugo čekali. Njegovo hapšenje nagrađuje čvrstu političku volju Vlade Srbije i predsednika Tadića da se pravda zadovolji u okviru pune saradnje sa Specijalnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ovo je test velike demokratske zrelosti Srbije, koji je dodatno približava Evropi i EU, proces koji je Italija snažno ohrabrivala i koji sada treba dodatno ubrzati, bez rezerve”, izjavio je ministarFratini.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Nesumnjivo veoma važno. Možemo da počnemo da zatvaramo tragično poglavlje u istoriji Evrope”, kaže šef švedske diplomatije Karl Bilt. „Srdačno čestitam predsedniku Tadiću. Znao sam za njegovu odlučnost da ovo ostvari i znam koliko je teško na tome radio. Evropske perspektive Srbije sada su svetlije nego ikad.”

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele nazvao je hapšenje „dobrom vešću za pravdu u Evropi” i istakao da Srbiju vidi kao zemlju koja ima „sasvim jasnu evropsku perspektivu”.

Podsećajući na žrtve masakra u Srebrenici, Vestervele je u Berlinu rekao da jedan od „verovatno najvećih mučitelja može sada da bude pozvan na odgovornost”.

Alen Žipe, ministra inostranih i evropskih poslova Francuske, izjavio je da su njegove prve misli okrenute porodicama žrtava i da će hapšenje okončati 16 godina nekažnjivosti.

„Hapšenje će konačno omogućiti da pravda bude zadovoljena i doprineće pomirenju na zapadnom Balkanu, za koje se Francuska neprestano zalagala“, kaže Žipe dodajući da Francuska želi da Mladićevo izručenje Haškom tribunalu bude obavljeno „što je moguće brže“.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland takođe je pozdravio hapšenje i odao priznanje Beogradu, prenosi Tanjug iz Strazbura.

„Hapšenje Mladića će pomoći u zatvaranju tamnog poglavlja istorije Balkana“, naglasio je on u saopštenju. „Hapšenje će otvoriti put pomirenju u regionu i pomoći svim zemljama da se fokusiraju na njihovu evropsku budućnost.“

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlit Čavušoglu je u posebnom saopštenju odao priznanje srpskim vlastima ohrabrujući ih da „ne štede napore“ kako bi se uhapsio i Hadžić, javlja Tanjug iz Strazbura.

OEBS je pozdravio hapšenje Mladića ocenjujući da se radi o važnom koraku za pravdu i regionalno pomirenje.   „Pozdravljam hapšenje Mladića od strane srpskih vlasti. On je jedan od poslednje dve osobe optužene od Haškog tribunala koji je do sada izbegao pravdu“, istakao je predsedavajući OEBS-a, šef litvanske diplomatije Audronijus Ažubalis.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg čestitao je vlastima Srbije na hapšenju koje je „dokaz predanosti Srbije saradnji sa Haškim tribunalom“. „Današnji dan treba da označi početak novog poglavlja za zemlje zapadnog Balkana“, istakao je Hejg u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Britanski sekretar za odbranu Lajam Foks smatra da ova „dobrodošla vest” narodu Srbije „daje šansu da zatvori, ili barem počne da zatvara veoma nesrećno poglavlje istorije”.

Bivši izaslanik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun izjavio je da je hapšenje „veliki trenutakza Balkan i međunarodnu pravdu”.

Mađarska ministarka za evropska pitanja Enike Đeri izjavila je da je hapšenje pozitivan korak u nastojanjima Srbije da se pridruži EU.

Ministar inostranih poslova Bugarske Nikolaj Mladenov pozdravio je hapšenje haškog begunca i rekao da ono predstavlja „vrlo dobru vest” za Srbiju i za ceo region. Slovačka diplomatija pozdravila je hapšenje ističući da je to nedvosmisleni dokaz volje Srbije da poštuje vrednosti na kojima je utemeljena EU, dok je šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg izjavio da je hapšenje značajno za ceo region i da je dokaz da srpska vlada postupa bez izuzetaka u skladu sa pravom.

SAD „oduševljene”

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Hapšenje Ratka Mladića bila je,zbog vremenske razlike, prva udarna vest američkih TV mreža od ranog jutra, sa oznakom „hitno” i potom detaljnim informacijama o njegovom liku i delu, kao i analizama šta njegov konačni odlazak u Hag znači za Srbiju i region.

Najvažnija reakcija je izjava data u ime Bele kuće, koju je iz Francuske, gde se juče nalazio predsednik Obama, dao zamenik njegovog savetnika Saveta za nacionalnu bezbednost Ben Rods.

„SAD su oduševljene”, rekao je reporterima ovaj funkcioner. „Čestitamo srpskoj vladi i očekujemo Mladićevu ekstradiciju”.

Ono što je još rekao Rods bio je i redovni motiv u televizijskim izveštajima – da se time zadovoljava pravda i kad su u pitanju porodice „onih koji su stradali od nasilja i tiranije”.

Si-En-En je jedan od svojih izveštaja o hapšenju Mladića počeo intervjuom sa Dejvidom Ovenom, bivšeg izaslanika UN za Jugoslaviju, koji je to ocenio kao „ekstremno dobru vest”, kao i „zatvaranje jednog poglavlja i početak novog”.

Na ovoj TV mreži gostovao je i Džejms Rubin, pomoćnik državnog sekretara, dok je predsednik bio Bil Klinton, koji je ovaj događaj ocenio kao dokaz da je „Srbija evoluirala”.

Svi izveštaji opširno podsećaju na Mladićevu biografiju i njegovu ulogu u ratu u Bosni, a pre svega Srebrenicu, uz video zapise njegovih aktivnosti u generalskoj uniformi, ali i u civilu, na svadbama, verskim skupovima i sličnom. Prikazivano je i obraćanje predsednika Tadića novinarima kada je saopštio uspeh srpskih bezbednosnih službi.

M. M.

objavljeno: 27.05.2011.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.