Velika istraga italijanske policije: Mafija udarila na Evropsku uniju

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 20:17

Velika istraga italijanske policije: Mafija udarila na Evropsku uniju

Policija je na Siciliji uhapsila 37 osoba, od kojih se veruje da su neki pripadnici mafije.

Reč je o istrazi o velikoj prevari kojom su izvukli evropski novac namenjen poljoprivrednim subvencijama, kako prenosi Gardijan.

Tokom poslednje istrage u novembru 2022. godine uhapšena je 91 osoba, koja je u periodu od 2010. do 2017. godine prevarom dobila preko 5 miliona evra.

Subvencije su pokrivale novac za hiljade hektara nepostojeće zemlje u istočnom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sicilije. I

stražitelji su rekli da je mafija sarađivala sa "belim okovratnicima", koji su kriminalce približili birokratiji EU. Prevaranti su izvršili i stotine prevara protiv Agee, italijanske agencije koja finansira poljoprivredu.

Prošle godine je počela nova istraga.

Ta istraga se oslanja na svedočenje trojice saradnika koji su bili deo mafijaške grupe Batanesi, jedne od najstarijih mafijaških porodica na ostrvu. Navodno, nova prevara uključuje više od 150 kompanija.

Optužbe uključuju zločinačko organizovanje, ucenu, prevaru države, pranje novca i pokušaj nasilja.

U Mesini su uhapšeni članovi klanova Batanesi, Bontempo Skavo i Tortorici.

Batanesi i Bontempo Skavo su godinama u sukobu, ali su nedavno stavili tačku na svoje razlike i udružili snage u zločinu.

U dokumentima prvobitne istrage zabeleženo je da je jedan službenik napisao da je često poziv mafijaškog bosa bio dovoljan da seljak preda svoju zemlju.

"Gazda je samo morao da pozove seljaka da mu ukrade zemlju. Često su se toliko plašili samog imena mafijaša, da su predali zemlju, a da nisu ni pokušali da se pobune, toliko su se plašili odmazde."

Seljacima koji su odbili da učestvuju u prevari opustošili su zemlju, pobili stoku, a nekima su čak i zapaljene kuće. Eksploatacija evropskih fondova sve je isplatljivija za sicilijansku mafiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.