Izvor: RuskaRec.ru, 12.Apr.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija optužuje Rusiju da je uticala na rezultate Bregzita

Odbor za državnu upravu i ustavna pitanja britanskog parlamenta saopštio je da su zemlje kao što su Rusija i Kina mogle biti umešane u obaranje sajta, na kome su se uoči referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji registrovali birači, piše The Guardian.
Odbor nije ustanovio ko je tačno odgovoran za napad, međutim, primetili su da Rusija i Kina u sajber napadima koriste „pristup zasnovan na poznavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << psihologije mase i umeću upotrebe ljudi“.
Ministri su bili prinuđeni da produže rok za registraciju za glasanje na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU kada je sajt oboren. Kvar sajta izazvao je strahovanja da desetine hiljada ljui nće uspeti da iskoriste svoja osnovna građanska prava, naglašava list.
Britanski parlament je saopštio da je do pada sajta došlo zbog porasta interesovanja za referendum, jer je poslednjeg dana pokušalo da se registruje preko pola miliona ljudi, podseća britanski list.  
U novom izveštaju, međutim, naglašava se da je sajt pao zbog DDOS napada mreže kompjutera koji su bili zaraženi štetnim programima i preopteretili sajt, piše The Guardian.
Mada ovo nije uticalo na rezultate izbora Odbor smatra da je od izuzetne važnosti da se izvuče nauk za ubuduće, i to ne samo sa tehničke strane, piše The Guardian
Na Veliki Britaniju izvrši se mesečno na desetine sajber napada, rekao je Kiaran Martin,šef Centra za vladine komunikacije Velike Brianije, ističući da su mđu njima i hakeri koje finansira ruska država i koji pokušavaju da ukradu poverljive informacije veezane za odbranu i spoljnu politiku.
Rusija je ranije u više navrata bila optuživana za mešanje u presedničke izbore u SAD i Francuskoj, podseća list, prenosi portal televizije RT na ruskom.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.