Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 19:03

Varšava odbacuje presudu Evropskog suda pravde: EU nas ucenjuje

Poljska vlada je odbacila presudu Evropskog suda pravde, prema kojoj ta zemlja mora da plaća milion evra dnevno, smatrajući je ucenom.
Najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda. 
Poljski predsednik Andžej Duda poručio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija ne može da odlučuje o njihovom pravosuđu.
Zamenik ministra pravde Sebastijan Kaleta kaže da Evropska komisija apsolutno ignoriše poljske institucije i sudstvo.
"Preuzeli su neke ingerencije koje nisu njihove, posebno u finansijskom sektoru i mešaju se u unutrašnju politiku naše zemlje. To je uzurpacija i ucena Evropske unije", smatra Kaleta.
Iz Brisela stiže nova opomena: Poljska ne može da dobija pare od EU a da pritom ne poštuje evropske vrednosti i demokratska pravila Unije, i ukoliko ne uloži veće napore u reformu finansijskog sektora.
"Želimo jasnu posvećenost rasformiranju disciplinske komore, da podržimo reformu disciplinskog režima i započnemo proces za ponovno postavljanje sudija. To je izvodljivo, ali reformski deo je uslov bez koga se ne može", poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"POLJSKA NE TREBA DA PLATI NIJEDNU KAZNU" EU izrekla 1,5 milion evra dnevnih kazni jer je Varšava ignorisala mere o promenama u pravosuđu i radu rudnika lignita

Izvor: Blic, 28.Okt.2021

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro izjavio je danas da njegova zemlja ne bi trebalo da plati nijednu od ukupno 1,5 miliona evra dnevnih kazni koje je najviši sud EU izrekao zbog toga što je Varšava ignorisala mere o promenama u pravosuđu i radu rudnika lignita.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.