Varhelji: Zapadni Balkan je prioritet za Brisel

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 17:24

Varhelji: Zapadni Balkan je prioritet za Brisel

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na forumu "EU susreće Balkan" da je izgubljeno više od pet godina u procesu proširenja EU.

On je dodao i da je Zapadni Balkan strateški prioritet za Brisel, prenosi Gazeta ekspres.

On je naglasio da su imali komisiju koja je jasno rekla ne širenju, a to je uticalo ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo na region, već i na zemlje članice EU.

"Sa ratom u Ukrajini stvari su se promenile. Države članice vide da je u interesu EU da što više integriše susedstvo jer je to uslov za dugoročni mir i bezbednost“, objasnio je Varhelji, ističući da je „dosije o proširenju glavni prioritet čak i za one koji države za koje to do sada nije bilo“.

Varhelji se potom fokusirao na temu uticaja u regionu trećih zemalja poput Kine. Podsećajući na projekat „Železnica koridora Ks”, jednu od glavnih investicija Ekonomskog i investicionog plana EU od 30 milijardi evra, komesar je govorio o „jakoj konkurenciji sa Kinom, koju smo mi zamenili”.

"Poruka je da je evropska ponuda uvek bolja i to je ono što moramo da uradimo", rekao je on.

Tokom posete Sofiji, Varhelji je imao i "konstruktivan sastanak" sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom, tokom kojeg su razgovarali o tome "kako ubrzati širenje Zapadnog Balkana".

"Politika proširenja je dobila zamah. Zapadni Balkan je strateški prioritet za EU. Moramo da ubrzamo njihov proces pristupanja“, napisao je on na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.