Izvor: RTS, 19.Maj.2021, 17:50

Varhelji: Zajedničko tržište ubrzaće integraciju Zapadnog Balkana u EU

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprineće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regiona u EU, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Varhelji je, u obraćanju Bečkom ekonomskom forumu, rekao da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

"Radi se o važnim merama koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje certifikata, diploma. To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regiona za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regiona u EU", naglasio je Varhelji.
"Gledamo načine da integrišemo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voleli da Zapadni Balkan učestvuje čak i pre nego što zemlje postanu članice", naglasio je evropski komesar.
Varhelji je kazao da nema potrebe ekonomskoj zajednici u Austriji i centralnoj Evropi objašnjavati značaj Zapadnog Balkana.
On je istakao da je u interesu EU integracija celog regiona u Uniju.
Prema njegovim rečima, jasan je cilj Evropske komisije ubrzanje procesa integracije.
Varhelji je istakao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani i, kako je dodao, čak i integrisani.
Ekonomska povezanost zemalja Zapadnog Balkana i EU S tim u vezi je podsetio je da je prošle godine 68 odsto trgovine region ostvario sa EU, kao i da je EU izvor više od 60 odsto direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.
Tako povezani region sa EU prolazi kroz iste probleme i suočava se sa istim izazovima, kao što je pandemija, koja je dovela do recesije.
Radi prevazilaženja krize, podsetio je, EU je usvojila investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana, po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.
Ukazao je da predviđa značajne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, sa ciljem da se uklone sve prepreke za transport duž evropskih koridora.
Posebno je ukazao na odluku Srbije o ubrzanju dela železničkog koridora zajedno sa EU, što, dodaje, podvlači atraktivnost ponude Brisela.
Varhelji je pozdravio što Zapadni Balkan ukida naplatu rominga, ocenjujući da je to veliko dostignuće, koje pokazuje da region može postići važne rezultate u korist svojih građana.
Rekao je da se sada radi i na smanjenju naplate rominga između Zapadnog Balkana i EU.
Takođe je istakao da EU, paralelno sa investicijama, radi i sa vladama u regionu kako bi napredovale u vladavini prava, jer je to ključno da bi se investitorima mogla ponuditi stabilna i predvidiva klima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.