Izvor: RTS, 27.Jun.2022, 17:51

Varhelji: Potrebno da EU prepozna situaciju i pomogne Srbiji

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ocenio je da je Srbija "u teškoj poziciji" i "pred velikim izazovima" u trenutnim geopolitičkim okolnostima zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i pozvao EU da "prepozna situaciju" i pomogne Srbiji, a Beograd da pokaže svoju jasnu posvećenost Uniji.
"Pitanje sankcija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je samo simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju sa EU politikama povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne posvećenosti Srbije EU kao i rezultata u dijalogu sa Prištinom", poručio je Varhelji.

Govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja na putu ka članstvu u EU, Varhelji je poručio da u trenutnom "promenjenom geopolitičkom kontekstu" Zapadni Balkan "ostaje prioritet za EU".
"Posvećeni smo, više nego ikada, da ceo region uvedemo u EU. Sada je važno da na tome radimo ne samo brzo već uz svu posvećenost i volju", kaže Varhelji.
On je izjavio da se EU podrška Zapadnom Balkanu ogleda kroz pristupni proces, kroz zajednički pristup EU mehanizmima za nabavku hrane i energenata, kao i kroz evropski ekonomski investicioni plan koji bi regionu trebalo da donese do 30 milijardi evra ulaganja.

"Bez odgovarajuće regionalne saradnje, bilo kroz Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište ili Otvoreni Balkan, zemlje regiona ne mogu da imaju dobrobit od ekonomskog investicionog plana. Svako ko podriva ili blokira regionalnu saradnju, zasnovanu na EU pravilima i uz EU prisustvo, podriva i ekonomski i investicioni plan i napredak regiona", zaključio je Varhelji.
Evropski komesar za proširenje očekuje da će Skoplje i Tirana "u narednim danima" održati međuvladine konferencije i otvoriti pristupne pregovore.
Dodaje da su lideri EU poslali i "pozitivan signal" za kandidatski status BiH, ali je i naglasio da to zahteva ispunjenje reformi sadržanih u 14 prioriteta, o čemu će Evropska komisija izvestiti Evropski savet.
Varhelji je ovom prilikom pozvao i vlasti u Prištini da se više posvete postizanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i lažnih zahteva za azil, ali i da pokažu jasnu predanost i postignu rezultate u dijalogu sa Beogradom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varhelyi pozvao EU da prepozna 'tešku poziciju Srbije koja je pred izazovima'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jun.2022

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) je pozvao Evropsku uniju (EU) da prepozna "tešku poziciju Srbije koja je pred velikim izazovima" u trenutnim geopolitičkim okolnostima nastalim kao posledice ruske agresije na Ukrajinu. Pozivajući EU da pomogne zemlji, Varhelyi je takođe...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.