Varheji: Zajedničko tržište ubrzaće integraciju Zapadnog Balkana u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 17:25

Varheji: Zajedničko tržište ubrzaće integraciju Zapadnog Balkana u EU

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprineće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regiona u EU, ocenio je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je, u obraćanju Bečkom ekonomskom forumu (VEF), rekao da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

„Radi se o važnim merama koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje sertifikata, diploma...To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regiona za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regiona u EU“, podvukao je on.

"Gledamo načine da integrišemo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voleli da Zapadni Balkan učestvuje čak i pre nego što zemlje postanu članice“, naglasio je evropski komesar.

Varheji je kazao da nema potrebe ekonomskoj zajednici u Austriji i centralnoj Evropi objašnjavati značaj Zapadnog Balkana.

On je istakao da je u interesu EU integracija celog regiona u Uniju.

Prema njegovim rečima, jasan je cilj Evropske komisije ubrzanje procesa integracije.

Varheji je istakao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani, dodajući da bi rekao čak i integrisani.

S tim u vezi je podsetio je da je prošle godine 68 odsto trgovine region ostvario sa EU, kao i da je EU izvor više od 60 odsto direktnih stranih investicije na Zapadnom Balkanu.

Tako povezani region sa EU prolazi kroz iste probleme i suočava se sa istim izazovima, kao što je pandemija, koja je dovela do recesije.

U cilju prevazilaženja krize, podsetio je, EU usvojila je investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana, po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.

Ukazao je da predviđa značajne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, sa ciljem da se uklone sve prepreke za transport duž evropskih koridora.

„Želimo da povežemo sve glavne gradove regiona sa EU. Naša poruka je jasna da EU nudi najbolje uslove za velike investicije, ne samo kroz grantove i povoljne kredite, već pre svega i kroz transfer znanja kada dođe do implementacije projekata. To je najbolji način da naši partneri u regionu ne završe sa lošim pozajmicama, kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom“, rekao je Varheji.

Posebno je ukazao na odluku Srbije o ubrzanju dela železničkog koridora zajedno sa EU, što, dodaje, podvlači atraktivnost ponude Brisela.

Varheji je kazao da je cilj i poboljšanje energetske infrastrukture, pre svega tranziciju, kao i osiguranju bezbednosti snabdevanja i konkurentne cene.

EU, kaže, pomaže Zapadni Balkan i u ubrzanju digitalne i zelene tranzicije, što zahteva suštinske investicije u digitalnu infrastrukturu.

„Moramo da povežemo sve glavne gradove sa brzim internetom, da poboljšamo pristup regiona digitalnim uslugama“, objasnio je on.

Varheji je pozdravio što Zapadni Balkan ukida naplatu rominga, ocenjujući da je to veliko dostignuće, koje pokazuje da region može postići važne rezultate u korist svojih građana.

Rekao je da se sada radi i na smanjenju naplate rominga između Zapadnog Balkana i EU.

Istakao je da je planirano i veće investiranje u ljudski kapital, podsećajući da Investicioni plan podržava politiku zapošljavanje, bolje obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada, sa nadom da će se time smanjiti odliv mozgova iz regiona.

Varheji je rekao da je podrška kompanija u ostvarenju ovih zemlja, rekavši da bi mnogi, koji će morati da rekonfigurišu svoju proizvodnju, trebalo da misle na Zapadni Balkan koji se nudi mesto nadomak Unije za relokaciju proizvodnje.

Takođe je istakao da EU, paralelno sa investicijama, radi i sa vladama u regionu kako bi napredovale u vladavini prava, jer je to ključno kako bi se investitorima moglo ponuditi stabilna i predvidiva klima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Varhelji: Zajedničko tržište ubrzaće integraciju Zapadnog Balkana u EU

Izvor: RTS, 19.Maj.2021

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprineće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regiona u EU, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. . Varhelji je, u obraćanju Bečkom ekonomskom forumu,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.