Varheji: Izveštaj posmatračke misije EU osnova za ocenu izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 15:32

Varheji: Izveštaj posmatračke misije EU osnova za ocenu izbora

Komesar za proširenje Oliver Varheji u odgovori na pismo grupe poslanika Evropskog parlamenta kaže Evropska komisija pažljivo prati dešavanja u Srbiji uključujući i izborni proces za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore planirane 21. juna.

"Važno je da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa. Izbori bi trebalo da budu održani u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pozdravljam postavljanje ODIHR Specijalne misije za ocenjivanje izbora, posebno u trenutnim teškim okolnostima vezanim za COVID-19. Njihovo izveštavanje biće važna osnova za ocenu Komisije", kaže Varheji u odgovoru u koji je Tanjug imao uvid.

Grupa od deset poslanika Evropskih socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu u pismu komesaru Varhejiju upućenom 4. juna izrazila je zabrinutost zbog političke situacije u Srbiji pred predstojeće izbore.

Poslanici su od komesara za proširenje zatražili da EU utiče na "obnavljanje funkcionalnog demokratskog sistema u Srbiji" i zahtevali "fer izborni proces uz detaljniju kontrolu, kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati".

"Srbija je ključni partner za EU i donela je strateški izbor da se pridruži Uniji. Verodostojnost ove opredeljenosti zavisi od jasne javne komunikacije vlade i sprovođenja neophodnih reformi", navodi Varheji u svom odgovoru.

On naglašava da je u trenutnim okolnostima važna uloga slobodnih medija, obezbeđivanje jednakih uslova za sve političke igrače i proaktivna uloga medijskih regulatora.

"Od presudnog je značaja da srpske vlasti nadograde i u potpunosti primene obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament", kaže Varheji.

Povodom zahteva grupe parlamentaraca da u toku preduzborne kampanje Evropska komisija "ne održava javne ceremonije potpisivanja projekata, donacija i zajmova sa vlastima u Srbiji kako to ne bi bilo korišćeno u promotivne svrhe jedne strane", komesar za proširenje ocenjuje da EU programi pretpristupne pomoći "koriste celoj zemlji i posebno građanima Srbije", a da je javna promocija EU podrške ključni komunikacione element strategije Unije na zapadnom Balkanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.