Varga: Najrealnije da Srbija bude u EU za 10 godina

Izvor: Studio B, 12.Jul.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varga: Najrealnije da Srbija bude u EU za 10 godina

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga rekao je danas da je najrealnije da Srbija u narednih 10 godina uđe u Evropsku uniju (EU).

"Važno je biti realan kako se ne bi stvorila nerealna očekivanja o procesu integracija koja bi mogla dovesti do razočaranja ili smanjenja podrške građana ulasku u EU", rekao je Varga na panelu o ulozi parlamenta u evropskim integracijama u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbije.

Varga je kazao da "najoptimističnije i najrealističnije" prognoze govore da će Srbija do kraja godine postati kandidat za prijem u EU, a da je moguće da tada bude utvrđen i datum početka pregovora o tome.

"Iz ovoga proizlazi da se početak pregovora neće desiti pre formiranja nove vlade", kazao je Varga.

Prema njegovim rečima, "teško je zamislivo" da se ove godine završi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je za sada potvrđen u parlamentima 19 od 27 zemalja EU.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da poslanici treba da izglasaju još samo dva zakona koji su na evropskoj agendi i da će to učiniti do septembra.

Time će, kako je rekao, Skupština odgovoriti svim zahtevima na putu evropskih integracija.

On je naveo da je Skupština Srbije u poslednje tri godine donela 648 zakona i 194 odluke.

Panel diskusija o ulozi parlamenta organizovana je za stažiste Skupštine Srbije i Univerzitetskog programa radne prakse u Skupštini i Vladi Vojvodine.

Učesnicima diskusije obratio se i zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur, koji je rekao da je parlament centralna institucija u procesu evropskih integracija i da Misija OEBS-a podržava reforme i približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.