VB ima novi plan za Bregzit, dokument na sedam strana

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VB ima novi plan za Bregzit, dokument na sedam strana

Velika Britanija poslala je svoj predlog za Bregzit liderima Evropske unije, a premijer Boris Džonson pozvao je na brze pregovore koji će doneti rešenje.

BBC javlja da je novi plan za Bregzit objavljen na sedam strana i da sadrži novu ideju o bekstopu.

Predlog se fokusira na to da se održava otvorena granica između Severne Irske i članice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Irske, što je ključna tačka sporazuma o Bregzitu, preneo je AP.

Džonson je u pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru naveo da Velika Britanija predlaže da to uradi tako što će Severnu Irsku uskladiti sa pravilima EU o trgovini robom, verovatno tokom dužeg perioda.

On je istakao da bi nepostizanje sporazuma bilo neuspeh za koji bi svi bili odgovorni.

Britanija je predložila stvaranje regulatorne zone na celom irskom ostrvu koja bi pokrivala svu robu i obavezu da se izbegavaju granične provere, preneo je Rojters.

Pre kraja prelaznog perioda nakon Bregzita, decembra 2020, skupština i izvršna vlast Severne Irske bi trebalo da daju svoj pristanak na ovaj aranžman, kao i svake četiri godine nakon toga, navodi se u dokumentu.

Severna Irska bi ostala deo carinske teritorije Velike Britanije, ali da bi se izbegle carinske provere bio bi uveden deklaracioni sistem sa pojednostavljenim procesom za male trgovce.

Takav predlog sporazuma bi trebalo da bude prihvatljiv za obe strane, zaključuje se u dokumentu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DŽONSON PISAO JUNKERU Velika Britanija poslala predlog za Bregzit liderima EU

Izvor: Blic, 02.Okt.2019

Velika Britanija poslala je danas svoj predlog za Bregzit liderima Evropske unije, a premijer Boris Džonson pozvao je na brze pregovore koji će doneti rešenje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.