Uvoz pojeftinjuje mleko!

Izvor: RTS, 14.Avg.2010, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz pojeftinjuje mleko!

Zbog smanjene proizvodnje mleka na farmama, nepovoljnih vremenskih prilika, ali i niskih otkupnih cena, manje je mleka na srpskom tržištu. Ekonomisti tvrde da će država posegnuti za uvozom, što će kupcima doneti niže cene mleka.

Niske otkupne cene, smanjena proizvodnja na farmama, vremenske prilike uticale su da mleka na tržištu bude sve manje. Vojvođanski poljoprivrednici kažu da ne mogu da vraćaju kredite, pa prete obustavom isporuka.

Godišnja proizvodnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mleka u Srbiji je oko milijardu i po litara, a mlekare otkupljuju polovinu. U Evropskoj uniji farmeri godišnje proizvedu 150 milijardi litara mleka, stotinu puta više nego naši zemljoradnici. Evropske mlekare otkupljuju čak 93 odsto mleka.

Niska otkupna cena, glavni je razlog nezadovoljstva domaćih farmera, koji tvrde da im se ne isplati da proizvode mleko, ako je otkupna cena manja od 33 i po dinara. Većina njih ima kredite, čija je rata znatno veća, jer je dinar u proteklom periodu oslabio.

Vlada Smiljanski iz Ade kaže da su uslovi poslovanja nepovoljni.

"Imali smo 35 dinara za mleko, sada imamo oko 27 dinara, za bika smo računali 1,5 evra, a sad 1,10, kurs evra je skočio, a mi smo vezani za evro", rekao je Smiljanski.

Ono što zabrinjava, pre svega stočare, jeste da se drastično smanjuje broj krava. Prošle godine imali smo 400.000 hiljada krava, ove godine, 20 odsto manje.

Uvoz ometa domaće proizvođače

Najteža situacija je na severu Bačke, gde je broj krava prepolovljen. Postavlja se pitanje šta bi bilo sa domaćim proizvođačima, ako Srbija počne da uvozi mleko. Ministarstvo trgovine i usluga još nije dalo nikakav odgovor.

U poređenju sa Evropskom unijom, prošlogodišnji višak mleka u Uniji procenjen je na oko petinu ukupne proizvodnje, tj. 30 milijardi litara.

Agroekonomista doktor Milatin Ševarlić kaže da ako se desi veći poremećaj na našem tržištu, kako u proizvodnji tako i u preradi i plasmanu mleka, izvesno je da će država posegnuti za uvozom mleka.

"U tom slučaju imaćemo neizdrživu konkurenciju od proizvođača mleka iz Unije s obzirom da imaju povoljnije uslove. Moguć je i lakši uvoz mleka iz Unije zbog prelaznog trgovinskog sporazuma", rekao je Ševarlić.

Agroekonomista naglašava da će, u tom slučaju, posledice trpeti i proizvođači koji neće imati dugoročnu perspektivu i prerađivači, a beneficije će imati jedino potrošači, jer će cene na tržištu biti niže.

Trgovci predviđaju da bi cena uvoznog sirovog mleka, najverovatnije iz Mađarske i Hrvatske, mogla da bude 31 i po dinar.

Velike farme iznad dogovora

Grupa velikih farmi koje se bave proizvodnjom mleka saopštila je da njihovi predstavnici nisu bili na sastanku s ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom, na kome su individualni proizvođači mleka dogovorili saradnju sa državom.

"Želimo da demantujemo ministra poljoprivrede koji je izjavio da su rešeni problemi između proizvođača mleka i države, s obzirom da problemi sa kojima se sreću proizvođači već dve godine nisu ni počeli da se rešavaju", rekao je generalni direktor farme "BD Agro" iz Dobanovaca Ljubiša Jovanović.

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se u četvrtak, 12. avgusta, u Novom Sadu sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu u budžetu za 2011. godinu.

Jovanović je podsetio da veliki proizvođači mleka, koji su registrovani kao pravna lica, već dve godine nemaju nikakve subvencije, premije za mleko ili bilo kakvu pomoć države, zbog čega se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na male farmere.

"Veliki proizvođači mleka žele da se vrati sistem državnih subvencija", naglasio je Jovanović i dodao da smatra da je regulisanje tržišta moguće samo ako u dogovoru s državom učestvuju svi proizvođači i prerađivači mleka.

Osnivački odbor udruženja velikih farmi, pored "BD Agra" koji ima 3.000 grla goveda, od čega 1.600 krava muzara i dnevno proizvodi 30.000 litara mleka, čine i "Velvet farm", "PIK Bečej", "Banatski Brestovac", "Napredak" iz Stare Pazove, "Banatska Topola" i "Agroplus", kazao je Jovanović.

Procenjuje se, kako je kazao, da se u Srbiji godišnje proizvede 1,1 milijarda litara mleka, a da je prošle godine mlekarama isporučeno oko 850 miliona litara, od čega su oko 20 odsto isporučile velike farme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.