Usvojena nova pravila za zaštitu potrošača u EU

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 10.Jan.2020, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena nova pravila za zaštitu potrošača u EU

Evropska komisija pozdravila je nova pravila, kojima su zabranjeni proizvodi koji se prodaju kao identični u drugim državama članicama EU-a, kad oni to nisu.

Međutim, EK je upozorila da države članice EU treba da osiguraju brzu primenu novih pravila, kada je reč o zaštiti potrošača od lažnih trgovaca i internet trikova.

EU je >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << slala snažno upozorenje trgovcima da treba da se drže pravila, a ne da ih krše, rekao je Didier Reynders, poverenik za pravosuđe: Kršenje EU pravila o potrošačima u velikoj meri može da košta kompaniju kazne od najmanje 4% godišnjeg prometa. To će biti dovoljno učinkovita kazna da spreči nepoštene trgovce u prevari.

Nova pravila osiguraće između ostalog veću transparentnost internet tržišta: postaće jasnije da li proizvode prodaje trgovac ili privatnik, a zabranjuje se slanje lažnih recenzija ili odobrenja.

Osim toga, prodavci neće moći da oglašavaju lažna sniženja cena, a veb stranice za poređenje cena moraće da informišu potrošače o kriterijumima rangiranja.

Nova pravila takođe će sprovoditi prava potrošača – osiguravanjem naknade žrtvama nepoštene trgovačke prakse i izricanjem kazni u slučaju „situacije masovne štete“ koje utiču na potrošače širom EU.

Države članice imaju dve godine za prenos Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo, kako bi se osiguralo da potrošači iz EU uživaju jače mere zaštite.

Izvor: InStore

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.