Usklađivanje zakonodavstva sa EU u oblasti azila

Izvor: Akter, 19.Nov.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usklađivanje zakonodavstva sa EU u oblasti azila

Tvining projekat Podrška nacionalnom sistemu azila u Srbiji koji će se sprovoditi u naredne dve godine omogućiće uskladjivanje zakonodavstva Srbije u oblasti azila sa zakonodavstvom EU, istaknuto je danas na konferenciji u Beogradu

"Reč o veoma značajnom projektu za Srbiju. Zbog toga što želimo da definišemo novi zakon o azilu i uradimo ga u skladu sa ovim projektom. Nacrt zakona bi trebalo da završimo do kraja ove godine i usvojimo ga u prvom kvartalu 2016. godine", >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kazao je državni sekretar MUP-a Srbije Milosav Milićković novinarima u Palati Srbija.

On je na konferenciji rekao da je za Srbiju bitno da se sistem azila podigne na viši nivo i dodao da je stav Vlade Srbije da ne podižu ograde na srpskim granicama.

Osvrćući se na nedavne napade u Parizu Milićković je naveo da treba imati na umu da "miganti nisu teroristi" i da ih ne treba izjednačavati sa njima.

"Intenzivno radimo na biometrijskoj analizi svih lica koja udju u zemlju", naveo je Milićković i dodao da Srbija saradjuje sa medjunarodnim službama, kao i da je potrebno doneti dugoročna rešenja.

Sredstva za sprovodjenje tvining projekta u iznosu od milion evra obezbedila je EU u okviru instrumenata pretpristupne pomoći za Srbiju - IPA 2013.

Tvining projekat predstavlja mogućnost primene znanja i iskustava nadležnih institucija Švedske, Holandije i Slovenije u procesu unapredjenja sistema azila Srbije.

Projekat će omogućiti uskladjivanje zakonodavstva Srbije u oblasti azila sa zakonodavstvom EU i ispunjavanje preduslova definisanih Poglavjem 24 Akcionog plana za pristupanje Srbije EU.

Državni sekretar ministra pravde i migracija Švedske Lars Vestbrata ukazao je da se Švedska kao i sve zemlje EU suočavaju sa izbegličkom krizom.

On je kazao da je tokom ove godine Švedska primila oko 160.000 izbeglica.

"Suočavamo se sa problemom kako da ih zbrinemo. Treba da radimo na solidarsnosti, tako da svaka država u Evropi primi izbeglice", kazao je Lars Vestbrata.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.