Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči samita u Sofiji: Povezivanje Balkana pre proširenja EU

Deceniju i po nakon Solunskog samita, zemlje EU trebalo bi da zajedničkom deklaracijom bliže odrede evropsku budućnost zemalja kandidata na Zapadnom Balkanu.

Izvor: N1

Hoće li se međutim 2025. godina, često pominjana kao orjentacioni datum i učvrstiti kao cilj za zemlje, ili će evropski zvaničnici, kao što to sve češće opominju stručnjaci, ublažiti evropski optimizam Evropske komisije.

Međusobno povezivanje kandidata za EU, mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << više nego proširenje ili članstvo Unije, biće reči po kojima će se pamtiti sofijski samit i deklaracija, ocenjuju poznavaoci. Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov smatra da je tekst "sofijske deklaracije" rezultat zajedničkog angažovanja svih 28 članica EU i zemalja Zapadnog Balkana i rezultat kompromisa.

"Povratak teme proširenja i stavljanje akcenta na Zapadni Balkan za vreme našeg predsedavanja imalo je odjek u društvima u ovim zemljama. U Srbiji se na svakih šest meseci vrše istraživanja javnog mnjenja u vezi odnosa prema EU. U poslednjih šest meseci podrška EU porasla je za 4 odsto", kaže ambasador Bugarske Radko Vlajkov.

Program sofijskog samita, ocenjuju stručnjaci, napravljen je prema onome što su kandidati postigli, poput infrastrukturnog povezivanja, ali i u odnosu na pitanja gde nije napravljen pomak. Takođe i na otvorena pitanja poput odnosa Grčke i Makedinije, ii Beograda i Prištine.

"Strategija EU iz februara, videli smo, procurele su radne verzije, je dosta dosta razvodnjena u odnosu na ono što je krenulo od početka i od jedne veoma jake akcije EU prema Zapadnom Balkanu mi smo došli do "konektivitija", kaže potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

"Mislim da politika proširenja, odnosno raspoloženje o proširenju u EU, nije baš da nije povezano sa onim što se događa kod nas. I sama Evropska komisija govori o endemskoj korpuciji, o organizovanom kriminalu, o vezama najviših organa vlasti sa organizovanim kriminalom", rekao je programski menadžer Evropskog fonda za Balkan Igor Bandović.

Pogled u predlog bužeta, pak, budi optimizam - predlog je da IPA fondovi budu veći za petinu

"Što je na neki način poruka da kad se krati da se ne krati na nama. Takođe, treba imati u vidu da je to daleko od onoga što je EU izdvajala za istočnoevropsko proširenje", rekao je Međak.

Uz to, pitanje je i kako će EU da se sama reformiše.

"Mislim da će to proširenje biti deo šireg paketa razgovora o budućnosti EU i ono što je sad činjenica jeste da je to jedan nesiguran proces", smatra Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.