Unija darežljiva prema Bugarskoj

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija darežljiva prema Bugarskoj

Iz fondova Evropske unije Bugarska samo u poslednjih godinu dana dobila 1,7 milijardi evra. Najviše sredstava dobijeno za izgradnju metroa, autoputeva i mostova. Premijer Bojko Borisov očekuje u narednom periodu još devet milijardi evra.

Na osnovu članstva u Evropskoj uniji, Bugarska je u poslednjih godinu dana dobila rekordnih 1,7 milijardi evra iz evrofondova, pokazuju podaci sajta investor.bg, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se poziva na bazu podataka Bugarske narodne banke.

Bugarska je platila Uniji 450 miliona evra u obliku članarine i drugih taksi. U odnosu na prethodnih godinu dana, Bugarska je dobila pola milijarde više.

Otkako je u ušla u Evropsku uniju 1. januara 2007. godine, Bugarska je dobila 5,6 milijardi, a platila 3,11 milijardi evra.

Najviše evropskih sredstava Bugari su dobili za poboljšanje infrastrukture, za gradnju autoputa Trakija (Sofija - Burgas), autoputa Marica, autoputa Struma, proširivanje sofijskog metroa, obilaznicu oko Sofije, gradnju mosta na Dunavu koji spaja Bugarsku i Rumuniju i druge projekte.

Unija je Bugarskoj za razvoj poljoprivrede dala oko 540 miliona leva ili oko 270 miliona evra.

U narednom periodu, Bugari planiraju izgradnju autoputa Hemus koji će povezivati Sofiju i Varnu, četiri brza puta, treću liniju metroa u Sofiji i proširenje prve linije.

U međuvremenu, bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Bugarska kroz evrofondove u narednom periodu može povući oko devet milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarska od EU dobila 1,7 mlrd. EUR

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 11:00

Sofija -- Bugarska je u poslednjih godinu dana dobila rekordnih 1,7 milijardi evra iz evrofondova, pokazuju podaci sajta Investor.bg...Bugarska je u pozitivnom balansu sa EU za 1,25 milijardi, zbog oga što je oko 450 evra platila Uniji u obliku članarine i drugih taksi...U odnosu na prethodnih godinu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.