Region

Sreda, 17.08.2011.

09:11

Bugarska od EU dobila 1,7 mlrd. EUR

Bugarska je u poslednjih godinu dana dobila rekordnih 1,7 milijardi evra iz evrofondova, pokazuju podaci sajta Investor.bg.

Izvor: Tanjug

Default images

Bugarska je u pozitivnom balansu sa EU za 1,25 milijardi, zbog oga što je oko 450 evra platila Uniji u obliku članarine i drugih taksi.

U odnosu na prethodnih godinu dana Bugarska je dobila za pola milijarde više. Od kako je u EU (od 1. Januara 2007. Godine) Bugarska je dobila 5,6 milijardi, a platila 3,11 milijardi evra.

Najviše evropskih sredstava Bugari su dobili za poboljšanje infrastrukture, za gradnju autoputa Trakija (Sofija-Burgas), autoputa Marica, autoputa Struma, proširavanje sofijskog metroa, obilaznicu oko Sofije, gradnju mosta na Dunavu koji spaja Bugarsku i Rumuniju i druge projekte.

EU je Bugarskoj za razvoj poljoprivrede dala oko 540 miliona leva ili oko 270 miliona evra.

U sledećem periodu Bugari planiraju izgradnju autoputa Hemus koji će povezivati Sofiju i Varnu, četiri brza puta, treću liniju metroa u Sofiji, kao i proširenje prve linije.

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da Bugarska kroz evrofondove može povući oko devet milijardi evra u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: