Ukrajina uskoro spremna da započne pregovore o pridruživanju EU — najviši poljski diplomata

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2023, 10:36

Ukrajina uskoro spremna da započne pregovore o pridruživanju EU — najviši poljski diplomata

 
Ukrajina će biti spremna da započne pregovore o pridruživanju EU u bliskoj budućnosti, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u sredu u Londonu, govoreći na konferenciji o oporavku Ukrajine 2023.
„Ukrajina treba što pre da postane članica Evropske unije“, izjavio je on, ističući da je Ukrajina, uprkos sukobu sa Rusijom, napredovala po svim kriterijumima. „Ukrajina će uskoro biti spremna da započne pregovore o pristupanju. Ako je to slučaj, i EU bi trebalo da bude spremna do kraja ove godine, nakon redovnog jesenjeg izveštaja o proširenjima“, dodao je visoki poljski diplomata, ističući da je proširenje EU bilateralni proces. Izveštaj Evropske komisije o proširenju EU proceniće stepen spremnosti zemalja kandidata, uključujući Ukrajinu, da započnu pregovore o pridruživanju. Dokument će biti objavljen u oktobru. Prema pisanju lista Politiko, Ukrajina je do sada manje-više ispunila dva od sedam kriterijuma za početak pregovora. Kijev je 28. februara 2022. podneo zahtev za članstvo u EU, a samit EU je 23. juna dodelio Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU. Vremenski okvir za početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU još nije određen. Ranije je ukrajinski premijer Denis Šmigal izjavio da se vlasti zemlje nadaju pridruživanju EU za manje od dve godine nakon pokretanja pregovora. Uz to, predsednik Volodimir Zelenski je priznao da neki svetski lideri vide Ukrajinu u EU najranije za 10 godina.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.