Ukrajina će „ojačati EU“ – nemačka ministarka

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2023, 19:38

Ukrajina će „ojačati EU“ – nemačka ministarka

Evropska unija mora da prihvati Ukrajinu kao članicu, jer više ne može sebi priuštiti bilo kakve sive zone u Evropi, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.
Govoreći na konferenciji Zelenih partija u Karlsrueu u subotu, Berbok je insistirala da će EU i NATO nastaviti da podržavaju Kijev jer takvu podršku smatraju geopolitički kritičnom. „U našem geopolitičkom interesu je da Ukrajina uđe u Evropsku uniju, zbog čega ne samo da ćemo nastaviti našu podršku Ukrajini, već je i ojačati u EU i NATO-u“, izjavila je ona, istakavši da je „Evropa naše životno osiguranje i to je ono što je važno i geostrateški ključno.” „Danas je jasno da će Ukrajina ojačati EU u doglednoj budućnosti“, istakla je ona. Prošlog meseca, Berbok je izjavila da budućnost Ukrajine „leži u“ EU, uključujući regione koje je Rusija inkorporirala 2022. godine, ali Kijev i dalje polaže pravo. „[EU] će se uskoro protezati od Lisabona do Luganska“, izjavila je Berbok novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u ukrajinskoj prestonici. Ponavljajući stav Berlina da Ukrajina treba da se pridruži EU, Berbok je izjavila da se isto odnosi i na Moldaviju, Gruziju i potencijalno Zapadni Balkan, kako ne bi ostale "sive zone" u Evropi. Međutim, ranije u novembru, ona je priznala da će sam blok morati da prođe kroz „mučne“ reforme da bi pravilno funkcionisao sa toliko članica. Nemačka je drugi najveći donator vojne pomoći u Ukrajini iza SAD, a Berbok je postala jedan od najglasnijih zagovornika Kijeva od početka rusko-ukrajinskog sukoba. Berlin je nedavno obećao da će „proširiti i povećati“ svoju podršku Kijevu u narednim godinama. Berlin planira da obezbedi još jedan sistem protivvazdušne odbrane i generatore električne energije kao deo takozvane šeme „kišobran zimske zaštite“. Pošto je potrošila oko 18,2 milijarde dolara na vojnu pomoć Kijevu, Nemačka je i dalje daleko iza SAD, koje su potrošile oko 45 milijardi dolara, prema nemačkom Institutu za svetsku ekonomiju Kil.   Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.