Uefa: „Evro 2016” ostaje u Francuskoj

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uefa: „Evro 2016” ostaje u Francuskoj

Legenda francuskog fudbala Žist Fonten smatra da bi održavanje Evropskog prvenstva u toj zemlji bilo suviše opasno i da ona nije dorasla takvom izazovu

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je da Francuska ostaje domaćin Prvenstva Evrope u fudbalu 2016. Posle terorističkih napada prošlog petka u Parizu, legenda francuskog fudbala Žist Fonten (82) predložioje da se šampionat dodeli nekoj drugoj zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„Jednostavno, bilo bi suviše opasno da Francuska bude domaćin”, citirao je „Gardijan” Fontena, najboljeg strelca (13 golova) Svetskog prvenstva u Švedskoj 1958.

Međutim, Uefa je u svom saopštenju odbacila takvu mogućnost:

„Duže od tri godine, organizacioni komitet Evra 2016 blisko je sarađivao s odgovarajućim autoritetima da bi obezbedio najprikladnije mehanizme za bezbedan šampionat i mi smo sigurni da će sve neophodne mere biti preduzete i da će se tako ponašati svi koji su uključeni u to. Žreb će se održati po planu, 12. decembra u Kongresnoj dvorani u Parizu, dok će prvenstvo trajati od 10. juna do 10. jula 2016”.

Fonten je bio na Stadionu Francuska u petak veče, na meču francuske i nemačke reprezentacije, kada su se trojica terorista raznela eksplozivom u neposrednoj blizini stadiona. U izjavi za nemački „Velt” je rekao:

„Bilo koja druga zemlja mogla bi da organizuje Evro 2016, ali mi ne možemo. Smatram da bi Francuska trebalo da digne ruke od toga. Bojim se da bi ono što se dogodilo proteklog crnog petka moglo da se ponovi. Mislim da mi ne možemo da garantujemo bezbednost kakva je neophodna za organizaciju tako velikog događaja. Da li zaista smatrate da će ljudi nastaviti da odlaze na Stadion Francuska u budućnosti?”

Uefa je, dalje, u svom saopštenju istakla i sledeće:

„Nema razloga da mislimo da bi Evro 2016 mogao da postane meta bilo kog napada, dok smo potencijalne terorističke pretnje uvek uzimaju u obzir, još od prvog dana ovog projekta.”

A. M.

-----------------------------------------

U Parizu izbegnut „novi Hejsel”

Ministar sporta Francuske Patrik Kane pohvalio je službe koje su vodile računa o bezbednosti na Stadionu Francuska za vreme prijateljskog susreta Francuska – Nemačka prošlog petka. Kako je istakao, odluka da se publika zadrži na terenu posle terorističkih napada u neposrednoj blizini stadiona, bila je ključna da se izbegne veća tragedija, jer bi u suprotnom lako mogla da se stvori panika kao na Hejselu. Kane je mislio na tragediju u Briselu 1985. godine, na finalu Juventus – Liverpul, kada je život izgubilo 39 navijača italijanskog kluba.

-----------------------------------------

Otkazan meč Belgija – Španija

Belgiska vlada je otkazala prijateljski fudbalski meč njene reprezentacije sa Španijom koji je trebalo da se odigra danas u Briselu. Do ovakve odluke došlo je zbog strepnje da bi moglo da dođe do novih terorističkih napada, tim pre što je Salah Abdeslam (26), jedan od trojice braće terorista čije je prebivalište u toj zemlji, i dalje u bekstvu (od preostale dvojice jedan je uhapšen u Belgiji, a drugi se razneo eksplozivom u petak veče u Parizu).

Fudbalsko prvenstvo Francuske biće nastavljeno ovog vikenda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.