UNHCR: 40 migranata utopilo se pored Mauritanije u pokušaju da se domognu EU

Izvor: VOA, 07.Avg.2020, 09:29

UNHCR: 40 migranata utopilo se pored Mauritanije u pokušaju da se domognu EU

Brod koji je prevozio oko 40 migranata potonuo je pored obale Mauritanije, ostavljajući samo jednog preživelog u brodolomu, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). UN saopštavaju da je preživeli iz Gvineje, a da su ostali na brodu takođe bili iz zemalja podsaharske Afrike. Plovilo je verovatno išlo ka Kanarskim ostrvima. "Ovo su grozne posledice nemorlanih i beskrupuloznih krijumčara i trgovaca ljudima koji organizuju ova očajnička pomorska putovanja", tvitovao je portparol UN-ove agencije za izbeglice Čarli Jakslej. Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 2.800 ilegalnih migranata stiglo na Karaska ostrva između januara i jula - pet puta više nego u istom periodu lane. Migranti pokušavaju da pobegnu od siromaštva i rata u Africi i da se domognu boljeg života u Evropskoj uniji. Više od 60 migranata je izgubilo život, dok je 80 drugih očajnički doplivalo do obale kada je brod prepun izbeglica iz Gambije potonuo pored obale Mauritanije u decembru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NESREĆA U MORU Utopilo se najmanje 27 migranata

Izvor: Blic, 07.Avg.2020

Najmanje 27 ljudi nastradalo je kada se prevrnuo brod sa migrantima u blizini obale zapadne Afrike, između Mauritanije i zapadne Sahare, saopštile su danas agencije UN.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.