Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 21:04

UNDP i EU obustavili obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici

Iz Misija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Evropske unije u Prištini saopštili su da obustavljaju rad na obnovi kuće Džafera Deve u južnom delu  Kosovske Mitrovice, za kojeg je utvrđeno da je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički kolaboracionista, odgovoran za smrt Jevreja, Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na KiM.
U zajedničkoj objavi preko Fejsbuka, UNDP i EU u Prištini naveli su da su pažljivo slušali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabrinute reakcije posle najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana.

Objašnjavaju da je namera projekta uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici.
UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve.
UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne  manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.
Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija.
"UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su projektima kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završeni radovi na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu. 
Projekti su se takođe odnosili na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština, i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. 
Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povećanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova. 
Srpska stručna i civilna javnost na Kosovu i Metohiji i šire, te pojedini predstavnici međunarodne zajednice ukazali su da se obnovom kuće Džafera Deve rehabilituje njegova ličnost i uloga koju je imao tokom Drugog svetskog rata.
Istakli su da je Deva, osim što je bio nacistički kolaboracionista, aktivno učestvovao u osnivanju SS divizije "Skenderbeg" i bio saradnik nemačke tajne službe.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU i UN zaustavili obnovu kuće Džafera Deve u Mitrovici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2022

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Kancelarija Evropske unije (EU) su odlučili da zasad obustave radove na restauraciji Džafera Deve (Xhafer Deva) u Mitrovici. Deva je bio albanski političar iz vremena Drugog svetskog rata, koji je 1944. ušao u Vladu Albanije formirane uz podršku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.