UEFA ovog puta misli ozbiljno: Čeferin najavio uvođenje limita na plate i transfere

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 23:30

UEFA ovog puta misli ozbiljno: Čeferin najavio uvođenje limita na plate i transfere

Zbog enormnog novca koji pojedini klubovi investiraju u igrački kadar,dok drugi to ni u snu ne mogu sebi da priušte, na potezu je Evropska fudbalska unija.

Sve veći finansijski jaz će, čini se, biti još veći iz godine u godinu između najjačih liga i klubova i onih manje platežnih sredina u istim tim ligama i drugim manje atraktivnim šampionatima.

UEFA će, kako stvari stoje, reagovati uvođenjem novih limita na iznose transfera i plata. Što i nije novost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali izgleda da sada misli ozbiljno.

Prema navodima britanskog lista "The Times" Evropska fudbalska unija bi trebalo da uvede takozvani "seleri kep", u bukvalnom smislu reč je o limitu na plate igrača i na transfere čime bi donekle došlo do ravnoteže u najjačim ligama Evrope - Premijeršipu, Primeri, Seriji A. Ligi 1 i Bundesligi.

U tom slučaju bi "manji" klubovi imali veću šansu da više nego ranije pariraju klubovima čiji je najjači adut novac.

Međutim, da bi uopšte ovaj zakon UEFA mogla da sprovede potrebno je odobrenje Evropske unije, Unije profesionalnih fudbalera i Unije Evropskih liga - dakle biće potrebno da se posloži mnogo kockica da bi ova ideja uopšte prošla.

Do sada, ipak, nije bilo ozbiljnih razgovora o iznosu limita, ali potencijalno ograničenje bi dopunilo postojeće propise o finansijskom fer pleju koji ograničavaju operativnu potrošnju evropskih klubova na 90% prihoda ove godine, 80% naredne godine i 70% u 2025.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je već nekoliko puta govorio o tome da je uvođenje "seleri kepa" neophodnost zarad zdravije budućnosti profesionalnog fudbala.

"Ako budžeti porastu do neba, onda će takmičarska ravnoteža između klubova biti ozbiljan problem“, rekao je Čeferin za podkast "Men In Blazers".

Čeferin je dodao da su svi klubovi, mali i veliki, prihvatili ideju o gornjoj granici plata, koja, ipak, još uvek čeka da zaživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.