U interesu Srbije da bude mirno

Izvor: B92, 04.Avg.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U interesu Srbije da bude mirno"

Berlin -- Komandant Kfora Erhard Biler smatra da je u interesu Srbije da na severu Kosova bude mirno. On kaže i da veruje da ne treba strahovati od incidenata na jugu.

''Ja verujem da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna. Verujem da državni akteri, takođe i u Prištini, i međunarodna zajednica, imaju veliki interes za to da se dijalog dalje vodi i, kao preduslov za to, da se sadašnja napeta situacija smiri'', rekao je Biler u intervjuu berlinskom dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ''Tages špigl''.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova, Biler je rekao da se razgovori vode i da će na nivou Evropske unije biti, takođe, daljih pregovora.

Prema njegovim rečima, prelazi Brnjak i Jarinje su "oficijelno zatvoreni", ali, kako je precizirao "ostaju otvoreni za civilni saobraćaj i humanitarne pošiljke''.

On je naveo da su ta dva prelaza zatvorena za teretni saobraćaj.

Krizu izazvali kriminalci

Biler je ranije u intervjuu austrijskom radiju "Oe1" kritikovao eskalaciju krize na severu Kosova oko administrativnih prelaza, ocenivši da su je izazvali kriminalci. On je rekao da je predugo dozvoljeno da se na severu Kosova, većinski nastanjenom Srbima, stvore radikalne i veoma jake kriminalne strukture "koje su multietnički postavljene – kosovsko-albanske i kosovsko-srpske".

''Tu situaciju ćemo održati pod kontrolom. Kada kažem mi, mislim na Kfor, Euleks, takođe i na polliciju. Mora se poverenje kod ljudi ojačati i sprečiti svaka dalja eskalacija krize'', rekao je Biler.

'Kriminalnim i radikalnim strukturama stalo je do održanja moći. Ovde se radi o novcu i oni su ti koji, zapravo, imaju reč na severu. To su oni koji upravljaju i naoružanim snagama i njih plaćaju.To su oni koji upravljaju blokadam puteva i koji plaćaju ljude da stražare na blokadama puteva i, u osnovi uzeto, uzimaju oni stanovništvo severa, koje živi u miru, u određenom smislu kao taoce'', rekao je Biler.

Odgovarajući na pitanje da li će se sukob proširiti i na jug Kosova, Biler je rekao da je zahvalan što stanovništvo na jugu Kosova gleda na situaciju opušteno, što tamo postoji poverenje u Kfor.

''Mi radimo na tome i obraćamo pažnju na situaicju na jugu. Pojedini incidenti sigurno ne mogu biti isključeni, ali ja verujem da ne moramo računati sa većim incidentima", rekao je Biler.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.