Biler: Mi želimo da sprečimo eskalaciju

Izvor: Blic, 04.Avg.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biler: Mi želimo da sprečimo eskalaciju

BERLIN - Komandant Kfora na Kosovu nemački general Erhard Biler smatra da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna i izrazio uverenje da se ne mora strahovati od većih incidenata na jugu Kosova.

''Ja verujem da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna. Verujem da državni akteri, takođe i u Prištini, i međunarodna zajednica, imaju veliki interes za to da se dijalog dalje vodi i, kao preduslov za to, da se sadašnja napeta situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smiri'', rekao je Biler u intervjuu berlinskom dnevniku ''Tagesspigel''.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova, Biler je rekao da se razgovori vode i da će na nivou Evropske unije (EU) biti, takođe, daljih pregovora.

Prema mjegovim rečima, prelazi Brnjak i Jarinje su "oficijelno zatvorili", ali, kako je precizirao "ostaju otvoreni za civilni saobraćaj i humanitarne pošiljke''.

On je naveo da su ta dva prelaza zatvorena za teretni saobraćaj.

''Tu situaciju ćemo održati pod kontrolom. Kada kažem mi, mislim na Kfor, Euleks, takođe i na polliciju. Mora se poverenje kod ljudi ojačati i sprečiti svaka dalja eskalacija krize'', rekao je Biler.

"Kriminalnim i radikalnim strukturama stalo je do održanja moći. Ovde se radi o novcu i oni su ti koji, zapravo, imaju reč na severu. To su oni koji upravljaju i naoružanim snagama i njih plaćaju. To su oni, koji upravljaju blokadama puteva i koji plaćaju ljude da stražare na blokadama puteva i, u osnovi uzeto, uzimaju oni stanovništvo severa, koje živi u miru, u određenom smislu kao taoce'', rekao je Biler.

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da se sukob proširi i na jug Kosova, Biler je rekao da je zahvalan što stanovništvo na jugu Kosova gleda na situaciju opušteno, što tamo postoji poverenje u Kfor.

''Mi radimo na tome i obraćamo pažnju na situaicju na jugu. Pojedini incidenti sigurno ne mogu biti isključeni, ali ja verujem da ne moramo računati sa većim incidentima", rekao je Biler.

Povezane vesti: Prvi konvoj vozila Kfora prošao kroz srpske barikade Kfor na prelazima Jarinje i Brnjak do sredine septembra Ahmeti: Podela Kosova destabilizovaće Makedoniju Srbi postavili krst visok sedam metara na barikadi kod Rudara Priština neće pregovore, preti silom severu Kosova
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"U interesu Srbije da bude mirno"

Izvor: B92, 04.Avg.2011

Berlin -- Komandant Kfora Erhard Biler smatra da je u interesu Srbije da na severu Kosova bude mirno. On kaže i da veruje da ne treba strahovati od incidenata na jugu...''Ja verujem da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna. Verujem da državni akteri, takođe i u Prištini,...

Nastavak na B92...

"Mir na severu Kosova u interesu Srbije"

Izvor: Vesti-online.com, 04.Avg.2011

Komandant Kfora na Kosovu i Metohiji nemački general Erhard Biler smatra da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova ostane mirna i izrazio uverenje da se ne mora strahovati od većih incidenata na jugu Kosova...''Ja verujem da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna...Verujem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tači: Sa Bilerom postignuta saglasnost

Izvor: Politika, 04.Avg.2011

PRIŠTINA – Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da je sa komandantom Kfora, generalom Erhardom Bilerom, postigao saglasnost o nacrtu sporazuma za rešavanje krize na severu Kosova...„Sastanak sa Bilerom je bio plodotvoran i postignuta je saglasnost”, rekao je Tači na sednici kosovske...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.