Izvor: JUGpress.com, 08.Apr.2020, 09:38

U EU u proseku 64 godine života u zdravlju

BRISEL

U EU je očekivani broj godina žvota u zdravlju procenjen na 64,2 za žene i 63,7 za muškarce, objavio je Eurostat povodom Svetskog dana zdravlja koji se obeležava 7. aprila.

Zdravlje ljudi posebno je značajno danas, kada je svet suočen sa pandemijom korona virusa.

Očekivani životni vek za žene u EU bio je u 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << godini 83,7 godina a za muškarce 78,2 godine, odnosno u proseku za 5,5 godina kraći.

Podaci Evropske statističke agencije pokazuju i da očekivani život u zdravlju predstavlja oko 77% očekivanog životnog veka za žene i 81% za muškarce.

Gledano po članicama, najviše godina života u zdravlju kod žena očekuje se na Malti, 73,4 godine, a slede Švedska sa 72 i Irska sa nešto više od 70 godina.

Kod muškaraca se najduži život u zdravlju očekuje u Švedskoj, 73,7 godina, Malti, gotovo 72 godine, i Irskoj više od 68 godina.

S druge strane, najkraći život u zdravlju se očekuje u Letoniji i za žene (53,7 godina) i za muškarce (51 godina).

Eurostat navodi da se tako ekstremna razlika delom može objasniti različitim načinima na koje se meri ograničenje ativnosti u zemljama.

U većini članica očekivani životni vek u zdravlju na rođenju duži je za žene nego za muškarce a razlika uglavnom nije mnogo velika.

Samo u pet članica je jaz veći od dve godine – Poljskoj (3,8 godina), Bugarskoj (3,6), Litvaniji (2,8), Letoniji (2,7) i Estoniji (2,3).

U sedam članica je očekivani broj godina života u zdravlju manji kod žena nego kod muškaraca. Najveće razlike se beleže u Holandiji (3,9 godina), Danskoj (3,4) i Finskoj (3,1).

Izvor: EURACTIV.rs

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.