U Briselu se razmišlja o sastanku Mogerini i premijera sa Z. Balkana krajem decembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu se razmišlja o sastanku Mogerini i premijera sa Z. Balkana krajem decembra

U Evropskoj uniji se razmatra mogućnost da se visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini sastane s premijerima sa Zapadnog Balkana u drugoj polovini decembra.

Izvori agencije Beta u Briselu su naveli da se razmišlja o mogućnosti za sastanak u formatu premijeri i Mogerini, a da zasad nema reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Mogerini je danas u telefonskom razgovoru s >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekla da vlada Kosova treba da povuče odluku o taksama na robu iz Srbije i BiH.

Služba visoke predstavnice je saopštila da je Mogerini razgovarala s Tačijem da razmotri najnovije događaje u kontekstu dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema nastavka dijaloga dok Priština ne ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Mogerini je rekla da odluka vlade Kosova da poveća takse na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto samo dalje komplikuje situaciju i "ne donosi nikakvo rešenje za probleme ljudi niti za težnje Kosova za njegovu sadašnjost i budućnost".

I državni sekretar SAD Majk Pompeo pre dva dana je na sastanku s Tačijem u Vašingtonu pozvao vladu Kosova da ukine takse.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton juče je posle sastanku s Tačijem rekao da su se saglasili da je "sad vreme da Kosovo i Srbija postignu sporazum".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Briselu se razmišlja o sastanku Mogerini i premijera sa Z. Balkana krajem decembra

Izvor: Beta, 28.Nov.2018

U Evropskoj uniji se razmatra mogućnost da se visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini sastane s premijerima sa Zapadnog Balkana u drugoj polovini decembra.Izvori agencije Beta u Briselu su naveli da se razmišlja o mogućnosti za sastanak u formatu premijeri i Mogerini, a da zasad...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.