Tusk: Prilika da se potvrdi da je EU izbor Zapadnog Balkana

Izvor: N1 televizija, 16.Maj.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Prilika da se potvrdi da je EU izbor Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Sofiji da će sutrašnji sastanak lidera članica Evropske unije i Zapadnog Balkana biti prilika da obe strane potvrde da je evropska perspektiva i dalje "geostrateški izbor Zapadnog Balkana".

Tusk je rekao da, pored dugoročne perspektive, EU želi sa pokaže da vodi računa o socio-ekonomskom razvoju u regionu i da se nada da će samit približiti "prijatelje sa Zapadnog Balkana" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Evropskoj uniji.

"Sutra ćemo se zajedno s našim partnerima sa Zapadnog Balkana sastati prvi put u 15 godina. To će biti prilika da obe strane opet potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

On je rekao da je investiranje u infrastrukturne i ljudske veze sa Zapadnim Balkanom i u unutar njega u najboljem interesu EU.

"I to će biti cilj našeg samita", dodao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će lideri u EU razmatrati i evropski odgovor na politiku američkog predsednika Donalda Trampa o trgovini i Iranu.

"Pored tradicionalnih političkih izazova kao što su uspon Kine ili agresivan stav Rusije, danas primećujemo nov fenomen: kapricioznu samouverenost američke administracije", naveo je Tusk.

On je dodao da bi se s obzirom na poslednje odluke Donalda Trampa moglo pomisliti kome su potrebni neprijatelji, kad ima takve prijatelje.

Tusk je rekao da je posle povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma "potreban jedinstveni evropski front" i pozvao lidere članica da se EU drži dogovora sve dok to čini i Iran.

Dogovor je dobar za evropsku i globalnu bezbednost, rekao je Tusk i dodao da će biti razmotrene opcije EU da zaštiti evropske kompanije od negativnih posledica odluke SAD.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.