Tusk: Moguće kraće odlaganje datuma Bregzita ali uz uslov

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2019, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Moguće kraće odlaganje datuma Bregzita ali uz uslov

Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odlaganje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"U svetlu konsultacija koje sam poslednjih dana imao sa rukovodiocima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU, verujem da je kratko odlaganje moguće ali pod uslovom da (britanski poslanici) pozitivno glasaju o sporazumu o povlačenju", rekao je Tusk novinarima.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Bregzita.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odlaganje bude do 30. juna što su neki lideri Unije ocenili da je to kasno i da bi moglo da izazove političke i pravne posledice.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji sutra počinje u Briselu razgovarati o tom pitanju.

"Ako oni (lideri) prihvate moje preporuke sa pozivitnim glasanjem u Predstavničkom domu (britanskog parlamenta) naredne nedelje, onda bismo mogli da formalizujemo odluku o odlaganju u pisanoj formi", dodao je Tursk koji nije isključio mogućnost novog samita EU naredne nedelje.

Premijerka Mej je rekla da će ponovo organizovati glasanje o sporazumu ali nije navela datum. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

Bregzit zvanično stupa na snagu 29. marta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

29. mart ili ipak ne?

Izvor: B92, 20.Mar.2019

London -- Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odlaganje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji...Oni su spremni da to kratko odlože ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je predsednik Evropskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.