Turska i dalje odlučno protiv predsedavanja kiparskih Grka u EU

Izvor: Southeast European Times, 11.Jun.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i dalje odlučno protiv predsedavanja kiparskih Grka u EU

Kandidat za EU Turska ostaje pri svojoj odluci da ne prizna šestomesečno predsedavanje kiparskih Grka Evropskom unijom, koje počinje 1. jula.

11/06/2012

Menekse Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 11.6.2012.

Ankara je rekla da neće potpuno zamrznuti odnose sa EU kada Kipar preuzme šestomesečno predsedavanje EU sledećeg meseca, ali se zvaničnici drže svoje odluke da ne prisustvuju događajima kojima predsedavaju kiparski >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Grci.

„Odnosi i kontakti sa EU će se nastaviti, ali nijedno ministarstvo ili institucija Turske Republike neće kontaktirati sa predsedavajućim Unije u pogledu bilo kojih aktivnosti vezanih za predsedništvo kiparskih Grka“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu novinarima 7. juna.

Didem Akjel, ekspert za Kipar iz Međunarodne krizne grupe, izjavio je da činjenica da Turska šest meseci neće ići na događaje koje organizuje predsedništvo EU neće zaista uticati na status kvo dugotrajnog procesa. EU će verovatno biti fokusirana na finansijske krize u Grčkoj i Španiji i na stvaranje novog finansijskog okvira za EU za narednih nekoliko meseci, rekla je ona.

„Nerealno je očekivati neki stvarni korak u procesu pridruživanja Turske EU tokom predsedavanja Republike Kipar, posebno u pogledu otvaranja novih poglavlja“, rekla je ona.

Turska je podnela zahtev za članstvo u EU 1987. godine i zvanično je priznata kao kandidat 1999. godine. Pregovori traju od 2005. godine.

Međutim, tursko protivljenje vođenju EU od strane kiparskih Grka datira još od turske invazije na Kipar 1974. godine. Turska Republika Severni Kipar proglasila je nezavisnost pre skoro 20 godina, ali je UN nisu priznale.

Seldžuk Unal, portparol turskog ministarstva inostranih poslova, izjavio je za SETimes da će, dok se čeka sveobuhvatno rešenje pitanja Kipra, stav Turske o jednostranom pridruživanju strane kiparskih Grka EU ostati nepromenjen.

„Kao zemlja osnivač partnerske države 1960, Turska ne može da zanemari svoje ugovorne obaveze i odgovornosti prema kiparskim Turcima, koji su suvlasnici ostrva“, rekao je Unal .

Unal je dodao da, prema prethodnim zakonskim obavezama, kiparski Grci nikada nisu bili partneri Turske, nego kiparskih Turaka.

Emiliano Alesandri, transatlantski saradnik Nemačkog Maršalovog fonda iz SAD, istakao je da je odluka Turske da nastavi da radi sa EU na nekim pitanjima pozitivan razvoj događaja.

„Sastanci Davutoglua i [visoke predstavnice za spoljnu politiku EU] Ketrin Ešton nastaviće da se održavaju, čime se učvršćuje dijalog koji se već odvija na temu kritičnih pitanja, kao što su budućnost Sirije i iranski nuklearni program”, rekao je Alesandri.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.