Trnovit put Makedonije ka EU

Izvor: Southeast European Times, 17.Sep.2010, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trnovit put Makedonije ka EU

Dok administracija Gruevskog radi na ubrzanju reformi koje traži EU, spor oko imena sa Grčkom ostaje ključna prepreka za pridruživanje.

16/09/2010

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 16/09/10

Makedonija očekuje vruću političku jesen, dok radi na ispunjavanju kriterijuma za prijem u EU. Evropska komisija će u novembru objaviti izveštaj u kojem će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << procenjen napredak zemlje na polju implementacije raznih reformi.

Među tim reformama su unapređivanje pravosuđa, javne administracije, pravila i procedura skupštine i implementacije Ohridskog okvirnog sporazuma.

Bez obzira koliki je napredak Makedonija ostvarila u tim oblastima, spor zemlje sa susednom Grčkom oko imena i dalje predstavlja problematično pitanje. Iako rešavanje tog pitanja nije zvaničan preduslov za članstvo, Atina ima uticaj unutar Unije, a nekoliko zemalja članica EU podržava Grčku.

"Grčka je zemlja članica, a vi niste. Vaše pozicije nisu jednake. Svet nije pravedan, a posebno ne međunarodna politika", izjavio je švedski ambasador u Makedoniji Lars Freden.

Javno mnjenje u Makedoniji je podeljeno, ne samo po političkim strankama, nego i po etničkim linijama.

"Promena imena zbog članstva u EU ili NATO-u ne dolazi u obzir. Političar koji bi uradio takvu stvar svakako bi počinio veliku izdaju", izjavio je za SETimes Boris Kostovski, 57-godišnji Makedonac iz Skoplja.

Istraživanje koje je u julu sproveo Institut Pavel Satev pokazalo je da bi 60 odsto etničkih Makedonaca odbilo promenu imena zarad evroatlantskih integracija, ako bi referendum bio organizovan sutra.

Nasuprot njima, nešto više od 73 odsto etničkih Albanaca koji su učestvovali u anketi reklo je da bi glasalo za promene, ako bi to značilo lakši put ka pridruživanju. "Trebalo bi da prihvatimo određeni kompromis sa Grčkom, zato što želimo da se pridružimo NATO-u i EU. Ako je ime jedina prepreka, onda političari treba da pronađu rešenje da bi mogli da završimo to", izjavio je za SETimes Jonuz Beriša, 38-godišnji Albanac iz Skoplja.

U anketi Evrobarometra iz avgusta zabeležen je pad od 6 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je reč o broju Makedonaca koji misle da je članstvo u EU dobro za zemlju.

Vlada ističe da je voljna da pronađe rešenje, ali rešenje kojim se ne bi doveli u pitanje identitet i nacionalni interesi Makedonije.

"Verujem da je došlo vreme za rešavanje spora, ali i dalje mislim da su zahtevi Grke maksimalistički", rekao je premijer Nikola Gruevski.

Ta situacija je izazvala novo pogoršanje odnosa između vlade i opozicije, na čelu sa socijaldemokratama, koja insistira na kompromisu.

S obzirom da su ostala samo dva meseca do objavljivanja izveštaja EK, Makedonija ima malo vremena za učvršćivanje svog reformskog imidža, kao i za, ako je moguće, približavanje svog stava grčkom stavu, u pogledu spornog pitanja imena.

Mnogi analitičari smatraju da će približavanje oko ovog poslednjeg pitanja verovatno morati da sačeka dok Mađarska ne preuzme rotirajuće mesto predsedavajućeg EU 2011. godine. Belgiju, koja je trenutno predsedavajući Unije, vodi prelazna vlada i ne može previše da se upliće u pitanje Makedonije.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.