Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 15:03

Trilateralni sastanak Srbije, Mađarske i Austrije o migracijama

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je nakon trilateralnog sastanka Republike Srbije, Mađarske i Republike Austrije na temu efikasnog upravljanja procesima migracije da Srbija nikako nije odgovorna za migrantsku krizu, da je Srbija pokazala da je odgovorna, ozbiljna, humana i solidarna zemlja i da Srbija nikako neće dozvoliti da bude parking za migrante, ili da se način života njenih građana ugrozi i promeni na bilo koji način. Sa šefovima diplomatija Austrije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Mađarske Aleksanderom Šalenbergom i Peterom Sijartom, sastao se ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Aleksandar Vulin je rekao da su lideri tri zemlje prepoznali probleme sa kojima se suočavamo i "postavili konkretne zadatke koji su na nama da ih sprovedemo", saopštio je MUP.

"Srbija, Mađarska i Austrija dele zajednički problem, dele veliku zabrinutost zbog migrantske krize. Brojevi su gotovo eksplodirali i mogu da se porede čak sa početkom krize iz 2015. godine. Pritisak na naše granice je ogroman. Ovo nije više humanitarna kriza. Ovde su u pitanju kriminalne bande koje zloupotrebljavaju težak položaj ljudi i koji krše sve međunarodne propise. Prema krizi se moramo tako i ponašati, striktno poštujući naše zakone. Da bismo zaštitili, ne samo prostor naših zemalja, već da bismo zaštitili način života naših građana, moramo delovati zajedno, moramo delovati u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, ali moramo delovati", istakao je Vulin nakon trilateralnog sastanka posvećenom efikasnom rešavanju problema migrantske krize.
Vulin se zahvalio se mađarskom i austrijskom kolegi Sijartu i Karneru na visokom stepenu razumevanja Srbije po pitanju migrantske krize, istakavši da je za Srbiju važno to što zemlje poput Mađarske i Austrije razumeju pozicije Srbije i u njoj prepoznaju partnera i saveznika.

"Srbija ne može da bude sama baš kao što ni Mađarska i Austrija ne mogu da budu same u ovoj borbi, baš kao što nijedna zemlja ne može da bude sama u ovoj borbi. Za Srbiju je od velikog značaja što važne i moćne zemlje kakve su Mađarska i Austrija razumeju naš problem i u nama prepoznaju saveznika i partnera. Srbija je siguran i pouzdan partner, Srbija je od početka migrantske krize pokazala da je veoma humana, veoma solidarna, veoma organizovana i da neće dozvoliti da postane parking za migrante i da se svakodnevni način života naših građana menja na bilo koji način", kazao je Vulin.
Ministar unutrašnjih poslova rekao je da države koje su cilj migranata konačno treba da donesu političku odluku da li žele ili ne žele migrante, te da će opasne krijumčarske bande postojati sve dok se to ne desi. Vulin je istakao da nije u pitanju humanitarna kriza, već borba sa kriminalom.
"Ovo više nije humanitarno pitanje, ovo je pitanje poštovanja zakona, ovo je pitanje kriminala, političke volje zemalja koje su konačna destinacija migranata.
Od 2015. godine do danas stvorene su međunarodne krijumčarske organizacije koje zarađuju ogromne profite i oni ne žele da ovo stane. Jedini način da migrantska kriza stane jeste da zemlje koje su cilj migranata, već jednom donesu političku odluku da li ih hoće ili ih neće", ističe Vulin.
Ako ih hoće, dodaje, onda moraju da organizuju legalan način da te ljude prime i da ne traže od drugih zemalja da ih primaju. "Ako ih neće, onda moraju da im stave do znanja da je svaki njihov nelegalni ulazak krivično delo i da ne mogu da dobiju bilo kakvu vizu. Dok to ne urade, mi ćemo imati krijumčarske bande koje će zarađivati milijarde i koje će na ekonomskim i političkim problemima brojnih zemalja zarađivati", istakao je Vulin, poručivši da je izuzetno zahvalan zbog održavanja današnjeg sastanka.
"Veoma smo zahvalni zbog današnjeg sastanka, imamo i konkretne dogovore i zadatke, svako od nas i svako od naših ministarstava i ovo je dobar dan za sve one koji smatraju da vladavina prava i sigurnost naših građana nemaju alternativu", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nakon trilateralnog sastanka Srbije, Mađarske i Austrije.
Selaković: Srbija za partenersku saradnju sa susedima na planu migracija Sa šefovima diplomatija Austrije i Mađarske Aleksanderom Šalenbergom i Peterom Sijartom sastao se i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Jedna od tema sastanka bila je unapređenje saradnje u borbi protiv iregularnih migracija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Selaković je podsetio da Srbija u kontinuitetu dobija od EU pohvale za odgovorno i konstruktivno delovanje na rešavanju ovog problema.
Naglasio je da je Srbija otvorena za partnersku saradnju sa susedima na planu migracija i migracionih politika kako bi se doprinelo rešavanju zajedničkih izazova, kao što su krijumčarenje migranata, razvoj legalnih puteva za migracije i efikasna primena sporazuma i aranžmana o readmisiji.
Srbija će, prema njegovim rečima, kao zemlja na tranzitnoj ruti, nastaviti da obezbeđuje adekvatne prihvatne centre za smeštaj migranata, kao i hranu i zdravstvenu negu za sve migrante na našoj teritoriji, u skladu sa najvišim standardima međunarodnog humanitarnog prava.
Ministri su razmotrili konkretne mogućnosti intenziviranja saradnje u zaštiti i kontroli granica.
Srbija će, prema rečima ministra Selakovića, do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, kako ne bismo bili korišćeni kao ulazna zemlja za ilegalne migracije, a već u ovom trenutku razmatraju se dodatne mere za prevenciju, odnosno sprečavanje ulaska lica iz trećih zemalja kod kojih postoji opasnost od ilegalnih migracija.
O energetskoj bezbednosti Ministri su na sastanku, takođe, veliku pažnju posvetili pitanju energetske bezbednosti.
Selaković je sagovornike upoznao sa naporima koje Srbija čini na planu diversifikacije snabdevanja energentima.
Istakao je da je zabrinjavajuće i neprijateljski neizuzimanje jedino Srbije, na inicijativu Hrvatske, iz sankcija EU na uvoz ruske nafte preko naftovoda Janaf, kao i korišćenje energenata u političke svrhe, kaže se u saopštenju.
Šef srpske diplomatije je, i ovom prilikom, kolegama iz Mađarske i Austrije zahvalio zbog podrške Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali i izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog jačanja ekonomske saradnje naše tri zemlje.
Ministri su razmenili mišljenja o situaciji u regionu zapadnog Balkana.
Selaković se osvrnuo i na inicijativu Prištine za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope, čemu se Srbija oštro protivi, objasnivši da bi razmatranje zahteva entiteta sa nerešenim statusom dovelo do novih političkih podela u Savetu Evrope u trenutku kada je ključno da se obezbedi stabilnost i kredibilitet te organizacije, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.