SRBIJA NEĆE BITI PARKING ZA MIGRANTE Ministar Vulin se obratio nakon trilateralnog sastanka (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022, 10:49

"SRBIJA NEĆE BITI PARKING ZA MIGRANTE" Ministar Vulin se obratio nakon trilateralnog sastanka (VIDEO)

Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske na temu efikasnog upravljanja procesima migracija održan je jutros u Beogradu, u Palati Srbija.

Sastanku je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a osim njega u delegaciji Srbije su bili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Medijima su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nakon sastanka obratili ministar Vulin ispred srpske delegacije, Peter Sijarto ispred mađarske delegacije i Gerhard Karner ispred austrijske delegacije.

Oni su govorili o migrantskoj krizi, a ministar Vulin je naveo da Srbija sa druge dve zemlje deli zajednički problem, kao i da je pritisak ogroman.

- Najpre želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je do sastanka došlo, a posebno što su ministri prepoznali probleme i izrazili želju da ih zajedno rešavamo - kazao je Vulin na početku izlaganja.

- Migrantska kriza je veliki problem, brojevi su eksplodirali - rekao je Vulin i dodao da ovde nije reč o humanitarnoj krizi, već o kriminalnim bandama.

- U pitanju su kriminalne bande. Moramo da zaštitimo prostor naših zemalja i građane. Srbija ne može da bude sama u ovoj borbi - naveo je on.

On je dodao da Srbija neće biti parking za migrante.

Ministar policije Austrije Gerhard Karner naveo je da je zadatak država sada da ispune zadatke.

- Prekogranični kriminal zahteva prekograničnu saradnju. Naš zadatak je da ispunimo svoje zadatke, to će biti rešeno na nivou policije. Hvala Srbiji na spremnosti da prilagodi viznu politiku, jer Austrija je naročito pogođena migrantskom krizom. Važno je da imamo ovu zajedničku sponu protiv kriminala - objasnio je Karner.

Peter Sijarto je izjavio da je Mađarska pod velikim pritiskom migranata.

- Zahvaljujem s ekolegama što su me prihvatili i da sam mogao da im se pridružim danas - rekao je na početku obraćanja ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

- Mađarska je u veoma izuzetnoj situaciji zbog dvostrukog pritiska, zbog ukrajinske krize odakle nam stiže oko milion i po izbeglica - rekao je on.

Sijarto je rekao da izbeglice čak upotrebljavaju i oružje na granicama. Kako je istakao, veliki je broj migranata koje je Mađarska morala da vrati sa granica.

- Došlo je do eksplozije brojeva i to je tačno i to može da se uporedi sa podacima iz 2015. godine. Situacija je sve teža. Politika Brisela prema migrantima sada se dodatno komplikuje zbog rata, tako da možemo da računamo na to da će se brojevi samo povećavati - kazao je Sijarto.

Sastanku je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a osim njega u delegaciji Srbije su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Sa druge strane, delegacije Austrije i Mađarske predvode savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Sa druge strane, delegacije Austrije i Mađarske predvodili su savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Trilateralni sastanak na ministarskom nivou usledio je nakon samita Srbije, Mađarske i Austrije 3. oktobra u Budimpešti, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Vučić je tom prilikom najavio da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU i poručio da Srbija neće moći da se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije.

Takođe, Vučić je rekao da je dogovoreno, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažemo kada je u pitanju čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske o upravljanju migracijama u Beogradu

Izvor: RTS, 06.Okt.2022

U Beogradu je održan trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske o efikasnom upravljanju migracijama. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama i istakao da Srbija neće biti parking...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.