„Tri, dva, jedan...“ – počinje puna izgradnja Južnog toka kroz Srbiju

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tri, dva, jedan...“ – počinje puna izgradnja Južnog toka kroz Srbiju

20.09.2014. - I Republika Srpska će dobijati ruski gas direktno

Ako su do sada postojale neke nedoumice u vezi kompletiranja Južnog toka kroz Srbiju, onda su one po svemu sudeći konačno razvejane, s obzirom da puna izgradnja gasovoda počinje u oktobru, a takođe je donekle promenila priču i sama Evropska komisija, iz čijeg saopštenja proističe da je Srbiju, barem za sada, spasilo baš to što nije članica Evropske unije.

Dakle, iako su još nedavno iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Brisela stizale preporuke Srbiji da obustavi izgradnju Južnog toka sve dok taj megaprojekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, pre nekoliko dana je portparolka komesara za energiju Gintera Etingera doslovno rekla da „Srbija nije članica Evropske unije, pa se stoga ne može od nje tražiti da suspenduje izgradnju Južnog toka“, iz čega proizilazi zaključak da makar u ovoj fazi postoje prednosti od nepripadanja tom društvu zemalja.

Istina, ona je potom dodala da gasovod neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima, što međutim ne umanjuje značaj činjenice da sasvim uskoro u Srbiji možemo očekivati građevinske radove ogromnih razmera. To je sa svoje strane potvrdio i Aleksandar Siromjatin iz Gasproma, koji je pored najave pune izgradnje gasovoda u oktobru, naglasio da će se radovi na Južnom toku u Srbiji odvijati bez obzira na situaciju u Bugarskoj, gde su, podsećanja radi, aktivnosti na njegovoj izgradnji trenutno zamrznute baš zbog packi iz Brisela.

Prema tome, odmah nakon izdavanja građevinske dozvole krajem septembra, zahuktaće se radovi koji će imati čitav niz blagotvornih posledica po srpsku ekonomiju, a neke od njih je nedavno nabrojala i direktorka sektora za međunarodne projekte u Privrednoj komori Srbije, koja je naglasila da će Južni tok doprineti upošljavanju domaće građevinske industrije, operative, materijala, elektromašinogradnje, zatim uslužnih delatnosti kao što su trgovina, smeštaj i ishrana radnika, te raznih vidova transporta. Štaviše, s obzirom da u ruskom Gaspromu razmatraju izmenu plana trase gasovoda, koja bi pored uključivanja Hrvatske, podrazumevala i snabdevanje Makedonije gasom iz Južnog toka preko Srbije, onda se sklapa širi mozaik njegovih pozitivnih efekata na čitav region Balkana.

Naposletku, ne bi trebalo gubiti iz vida ni važnu činjenicu da je na proteklom susretu predsednika Rusije Vladimira Putina sa čelnicima Republike Srpske u Moskvi pre nekoliko dana obelodanjeno da je uspešno dogovoreno osnivanje zajedničkog preduzeća za izgradnju tamošnjeg kraka gasovoda Južni tok, te da su potpisani ugovori sa Gaspromom, na osnovu kojih će Republika Srpska dobijati ruski gas direktno, odnosno bez posrednika, što ima svoj posebni značaj. Stoga, dok Mađarska i Bugarska, kao članice Evropske unije, čekaju da se postigne konačni dogovor između Brisela i Moskve oko Južnog toka, što se opravdano može očekivati jer je iz ruskog ministarstva energetike saopšteno da je Rusija spremna za dijalog u cilju pronalaženja rešenja za nastavak realizacije čitavog projekta, dotle u Srbiji građevinske mašine već uveliko mogu da se spremaju za radove. A to znači da već u oktobru sledi odbrojavanje: „Tri, dva, jedan – počni izgradnju“.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.