Tirk: Paralelno sa Srbijom i Kosmetom

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2011, 05:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk: Paralelno sa Srbijom i Kosmetom

Pregovori sa Srbijom i pregovori za ulazak u Evropsku uniju su uporedni procesi, i napredak u jednom nije uslov za napredovanje u drugom, rekao je slovenački predsednik Danilo Tirk u razgovoru sa predsednicom samoproklamovane republike Kosova Afitete Jahjagom.

Dvoje zvaničnika razgovaraće i o situaciji u regionu, a pre svega o pregovorima Srbije i Kosova, kao i o međunarodnim snagama na Kosovu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora vođenih na Brdu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kod Kranja, Tirk je rekao da su pregovori Kosova sa Srbijom uporedni proces sa pregovorima Kosova za približavanje u Evropsku uniju.

Napredak jednog procesa nije uslov za nastavak drugog, rekao je Tirk i dodao da bi prema njegovom mišljenju upravo istovremenost procesa trebalo da jača obe vrste pregovora.

Jahjaga je rekla da je Kosovo spremno na različita rešenja odnosa sa Srbijom, ali i da ne zna kako će se u tome u buduće ponašati Srbija.

Ona je dodala da su dosadašnja tri sporazuma sa Srbijom postignuta u toku pregovora znatno olakšala život stanovnika na Kosovu. Do kraja pregovora bi trebalo da bude usvojeno barem još pet sporazuma. Prema njenoj oceni, put Kosova je samo ka EU, možda zajedno sa susednim državama s kojim ga povezuje zajednička istorija.

Jahjaga je rekla da veruje da će se Srbija i Kosovo vremenom međusobno priznati, jer samo taj put vodi ka stabilnosti celog regiona.

Tokom dvodnevne posete Sloveniji, predsednica Kosova razgovaraće i sa

predsednikom parlamenta Pavelom Gantarom i premijerom Borutom Pahorom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.