TikTok optužen da krši evropske zakone potrošača i ne štiti prava dece

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Feb.2021, 16:21

TikTok optužen da krši evropske zakone potrošača i ne štiti prava dece

Popularna kineska aplikacija TikTok našla se pod posebnom prismotrom u Evropskoj uniji nakon što je veliki broj evropskih udruženja za zaštitu potrošača uložio prigovor zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti potrošača kao i da ne štite decu od skrivenog oglašavanja i neprimerenog sadržaja

Prigovori su usmereni pre svega na pravila korišćenja TikTok-a koja su, kako je evropska grupa za zaštitu prava potrošača BEUC istakla, „nejasna, dvosmislena i u korist TikTok-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << a na štetu korisnika“.

Njihovi uslovi zaštite autorskih prava takođe su nepošteni jer daju TikTok-u neopozivo pravo na korišćenje, distribuciju i reprodukciju videa koje su objavili korisnici, stoji u objavi.

Takođe ističu nepravednu praksu kupovine virutelnih predmeta koje korisnici mogu „pokloniti“ zvezdama na TikTok-u čije snimke posebno vole.

TikTo nije zaštitio decu i tinejdežere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja na svojoj platformi, dodaju iz BEUC-a uz napomenu i kako su načini obrade korisnički podataka veoma nejasni.

Kompanija bi trebala pravilno da informiše svoje korisnike o svojim poslovnim modelima i obradi podataka i da prestane da nameće nepravedne uslove i prakse kroisnicima. TikTok bi trebao da prestane da drži korisnike u mraku vezano za finansijske posledice kupovine virtuelnih poklona svojim najdražim zvezdama kao i da poboljša pravednost svoje platforme. Deca i tinejdžeri bi trebali da budu posebno zaštićeni u kontekstu njihove izloženosti marketingu, skrivenom oglašavanju i neprimerenom sadržaju, stoji u zahtevima BEUC-a uz napomenu kako bi TikTok takođe morao znatno da ograniči prikupljanje podataka, profiliranje i ciljano oglašavanje korisnika mlađih od 18 godina.

Potrošačka udruženja iz 15 evropskih država takođe su prijavile TikTok svojim lokalnim regulatorima u kojima traže pokretanje postupka protiv te aplikacije.

Izvor: Zimo.hr
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.