Testira se prečistač vode u Vrbasu

Izvor: RTS, 07.Jul.2018, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testira se prečistač vode u Vrbasu

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu jedno je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji. U izgradnju dvadeset miliona evra vrednog postrojenja uključeni su Evropska unija, republička i Pokrajinska vlada i opštine Vrbas i Kula.
Posle sedam godina zahtevnih radova u toku su prva testiranja, a od ovog proleća u prečistač je najzad počela da se ispušta kanalizacija iz Kule i Vrbasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Prema našim poslednjim informacijama, i u konsultacijama sa evropskom delegacijom rečeno nam je da su neki poslednji rokovi, završetak kompletnog postrojenja za preradu otpadnih voda, za neka četiri meseca", najavljuje predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.
Centralno postrojenje u vrbasu je, ističe, jedinstveno u Srbiji i jedan je od najvećih finansijskih projekata evropske delegacije u Srbiji posle Žeželjevog mosta.
"Oovde će se prečišćavati kompletna voda iz Crvenke, Kule i Vrbasa i na taj način određenog kvaliteta ispuštati u veliki Bački kanal", objašnjava Glušac.
Za potrebe upravljanja postrojenjem opštine Kula i Vrbas oformile su zajedničko komunalno preduzeće, prvo ovakog tipa u Srbiji "Prečistač Vrbas-Kula-Vrbas".
"Evropska unija je svojim sredstvima omogućila da se Srbija približi nekim direktivama i standardima Evropske unije u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda, kako gradskih tako i industrijskih. U svakom slučaju, znači dobar početak zaštite vodotokova koji teku prema Dunavu", navodi v. d. direktora preduzeća "Vrbas-Kula-Vrbas" Ranko Mitrović.
Uskoro se očekuje završetak tehničke celine za preradu mulja vredne 2,7 miliona evra. Kada prečistač u Vrbasu počne sa radom u punom kapacitetu, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opština Vrbas-Kula usmeriće se ka postrojenju, tako će se zaustaviti zagađenje velikog Bačkog kanala.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.