Terci u Beogradu: Loše ukoliko bi EU iznela nove uslove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2012, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terci u Beogradu: Loše ukoliko bi EU iznela nove uslove

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i italijanski šef diplomatije Đulijo Terci ocenili su danas u Beogradu da bi bilo izuzetno loše za sve ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove za priključenje Srbije, saopštila je pres služba predsednika.

U saopštenju nakon razgovora navodi se da je Srbija spremna da prihvati sugestije Evropske unije i otkloni propuste u reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravosuđa, sprovođenju borbe protiv korupcije i kriminala i rešavanju problema spornih privatizacija.

Terci je rekao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da što pre postane punopravni član Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoć u nastavku dijaloga sa Prištinom.

Nikolić je Terciju preneo da će politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna, kada je u pitanju Kosovo, da će Srbija insistirati da se osigura puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine, kao i da neće pristati na nezavisnost tog dela Srbije.

Takođe, predsednik Nikolić je dodao da će se napraviti jedinstvena strategija za Kosovo i Metohiju, iza koje će stati Srbija, i u čijoj izradi će se konsultovati svi relevantni politički subjekti u našoj zemlji.

Nikolić je Terciju saopštio da je problem dosadašnjih pregovora bio u tome što predstavnici Srbije nikada ništa za državu nisu tražili, već su samo pravili ustupke i da zato očekuje od nove Vlade da uskoro izađe sa elaboratom u kome će dati "naše tumačenje" do sada postignutih sporazuma.

Ministar Terci je izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa Srbije i Italije i posebno istakao zainteresovanost za saradnju na polju energetike i da je Italija voljna da uloži sredstva u zajedničke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine.

Nikolić je zahvalio gostu na strateškom partnerstvu koje Italija ima sa Srbijom i na investicijama koje je do sada ostvarila u Srbiji.

On je naglasio da su perspektive za razvoj saradnje Srbije i Italije ogromne i istakao da Srbija računa na podršku Italije i u svom daljem putu ka Evropskoj uniji.

Dačić: Drago mi je što neće biti dodatnih uslova

Od presudne važnosti za evropski put Srbije su nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i nastavak započetih reformi, poručili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare srpski premijer Ivica Dačić i šef italijanske diplomatije Đulijano Terci, naglasivši da neće biti dodatnih uslovljavanja na evropskom putu Srbije.

Dačić je rekao da se Vlada Srbije obavezala da će nastaviti dijalog sa Prištinom, ali da će se o terminu nastavka dijaloga razgovarati od septembra.

"Drago mi je što sam od Tercija čuo da neće biti dodatnih uslovljavanja Srbije, nakon već poznatih dogovora iz decembra prošle godine", rekao je Dačić, dok je gost iz Italije podvukao da njegova zemlja čvrsto podržava Srbiju na evropskom putu, da se borila da Srbija dobije status kandidata i da će to nastaviti da čini i kada je u pitanju dobijanje datuma za pregovore.

Terci je podsetio da je u tom smislu neophodno da Srbija nastavi reforme i dijalog sa Prištinom.

"Čvrsto verujem da će napredak Srbije na ta dva polja priznati i Evropska komisija i sama EU kada se bude podnosio izveštaj o tome koliko je Srbija postigla", rekao je Terci.

Na pitanje da li Italija podržava uključivanje UN u dijalog Beograda i Prištine Terci je kazao da tu odluku treba da donese generalni sekretar UN, imajući u vidu korisnost tog poteza, s obzirom da su se snage UN dobrim delom povukle i prepustile Euleksu delovanje na terenu.

Dačić i italijanski šef diplomatije saglasni su da treba nastaviti dobru ekonomsku i političku saradnju dve zemlje, ali i da je treba produbiti na polju kulture, saradnje univerziteta...

Terci: Stalo nam je do Srbije i njene bolje budućnosti

Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci poručio je danas u Beogradu da je Italiji stalo do Srbije, da veruje u njenu bolju budućnost i da će je i dalje podržavati na evropskom putu.

Terci je sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem za narednu godinu najavio održavanje Trećeg samita Italija - Srbija.

"Italija je dugi niz godina veliki prijatelj Srbije na njenom evropskom putu i daje joj u tome veliku podršku. Nastavićemo sa tom podrškom i kada dođe trenutak da Srbija otpočne pregovore o članstvu sa EU", rekao je Terci na zajedničkoj konferenciji sa Mrkićem dodavši da su odnosi između dve zemlje izvrsni i veoma intezivni.

Mrkić je istakao da su Italija i Srbija strateški partneri i da je Italija prijatelj "na kojeg računamo" i koja se već dokazala u našem približavanju EU.

Vučić: Ne obećavamo mnogo, ali ono što obećamo ispunićemo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić danas je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Italije Đuliom Tercijem poručio da Srbija neće odustati od "evropskog puta".

"Srbija neće napustiti evropski put. Naša budućnost je u Evropskoj uniji. Ne obećavamo mnogo, ali ono što obećamo - ispunićemo", istakao je Vučić.

Kako je saopšteno, Vučić je naglasio da su prioriteti nove vlade evropske integracije, regionalna i bilateralna saradnja, kao i borba protiv sistemske korupcije.

Vučić je rekao da će nova vlada nastojati da osigura donošenje ekonomskog programa kojim bi se stranim investitorima obezbedila sigurnost i pojednostavile pravne procedure.

Italijanski ministar je naglasio da će zvanični Rim nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama.

"Međuvladin samit će pokazati kvalitet naših odnosa i želju da sa novom vladom uspostavimo što bliže odnose", rekao je Terci i dodao da će naročita pažnja biti posvećena povećanju italijanskih investicija u Srbiji.

Šef italijanske diplomatije je prvi strani zvaničnik koji je došao u Beograd nakon formiranja nove vlade.


Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić i Terci: Loše ako EU postavi nove uslove

Izvor: Večernje novosti, 30.Jul.2012

BILO bi izuzetno loše za sve ukoliko bi EU naknadno iznela neke nove uslove za priključenje Srbije Uniji. Rim će i dalje snažno da podržava našu zemlju na evropskom putu, a Srbija će nastaviti sa sprovođenjem reformi i dijalogom Beograda i Prištine - glavni su zaključci sa sastanka predsednika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.