Tadić: Unaprediti obrazovanje

Izvor: B92, Beta, 29.Nov.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Unaprediti obrazovanje

Beograd -- Obrazovanje u Srbiji bi moralo da bude znatno bolje, smatra predsednik Boris Tadić.

Prema njegovim rečima, na ostvarenju tog cilja treba da se angažuju svi koji mogu da doprinesu uspešnoj reformi obrazovnog sistema.

Predsednik Tadić je u centru Sava otvorio međunarodni skup pod nazivom "Inovacije u preduniverzitetskom obrazovanju". Na ovom skupu učestvuje veliki broj prosvetnih radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaka iz inostranstva kao i predstavnika evropskih institucija.

Srbiji je potrebna kvalifikovana radna snaga i kadar koji će lako da se prilagodi budućim zahtevima tržišta.

Da bi ovaj cilj bio ostvaren, neophodno je podići nivo obrazovanja celokupne populacije, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Nama je hitno potrebna celovita strategija obrazovanja za sve nivoe obrazovanja uključujući i celoživotno učenje. Strategija mora da odgovori na zahteve za povećanjem kvaliteta i konkurentnosti obrazovnog sistema”, smatra Tadić.

"Znam da je započet rad na tom poslu, znam da je to dobio, ali postojeće analize sugerišu da opšti kvalitet obrazovanja u Srbiji mora da bude značajno bolji i da je potrebno još mnogo toga da se uradi i taj posao je pred nama”, naveo je on.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da su izvesne reforme u obrazovanju u Srbiji već učinjene, ali da one moraju da budu nastavljene kako bi Srbija i u oblasti obrazovanja bila konkurenta.

"Reforme u Srbiji moraju da budu nastavljene na svim nivoima, a posebno u sistemu obrazovanja jer je cilj da obrazovanje omogući mladim ljudima da posle školovanja što pre nađu posao”, naveo je Dežer.

On je podsetio da se od oko 2.500 pitanja u Upitniku Evropske unije predatom Srbiji, 40 direktno odnosi na obrazovanje, a još oko 40 indirektno je vezano za tu oblast.

Za unapređenje obrazovanja u Srbiji Evropska unija uložila je od 2003. godine više od 60 miliona evra, a trenutno se u toj oblasti sprovodi 40 projekata.

Konferenciji, koja je okupila više od sto stručnjaka iz oko 15 zemalja, prisustvovao je i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, ukazavši da je prioritet te međunarodne finansijske institucije angažovanje u projektima vezanim za obrazovanje.

Brefor je ukazao na značaj obrazovanja i naveo da Srbija treba da iskoristi iskustva drugih u ovoj oblasti. Skupu je prisustvovao i ministar prosvete Žarko Obradović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.