Tadić-Basesku: Srbija što pre u EU

Izvor: Politika, 01.Nov.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić-Basesku: Srbija što pre u EU

BEOGRAD – Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je danas da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

„Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU”, rekao je Basesku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tadić i Basesku su, obraćajući se novinarima posle razgovora u Palati Srbija, istakli da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji dve zemlje i projektima koji mogu biti realizovani.

Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgrađi reverzibilne elektrane Đerdap tri i Koridoru 7 na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

-----------------------------------

Basesku: Vlaško pitanje i ratifikacija SSP nisu povezani

Predsednik Rumunije Trajan Basesku rekao je danas u Beogradu da ne postoji nikakva veza između procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije u nacionalnom parlamentu Rumunije i takozvanog vlaškog pitanja.

Na pitanje novinara da li je pitanje Vlaha razlog što Rumunija još nije ratifikovala SSP sa Srbijom i da li će ovo pitanje uticati na stav Rumunije 9. decembra kada se u Briselu bude glasalo o statusu kandidata za Srbiju Basesku je odgovorio odrično.

„Mi ćemo pokretati pitanje Vlaha, koji se i dalje izjašnjavaju kao Rumuni. Ali, morate imati u vidu da između ratifikacije SSP i ovog pitanja ne postoji nikakava veza”, poručio je Baseseku posle susreta sa predsednikom Srbije.

Rumunski predsednik je podsetio da je ovaj sporazum već ratifikovan u Donjem domu rumunskog parlamenta i da se nada da će Senat to učiniti na vreme, odnosno do 9. decembra.

Tanjug

objavljeno: 01.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić-Basesku: O transportu gasa, pitanju Vlaha…

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2011

Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je danas da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rumunija će nastaviti da podržava Srbiju

Izvor: Beta, 01.Nov.2011

BEOGRAD, 1. novembra 2011. (Beta) - Rumunski predsednik Trajan Basesku preneo je u utorak predsedniku Srbije Borisu Tadiću da će Rumunija nastaviti da podržava napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji (EU)...U svim razgovorima sa partnerima u EU i NATO uvek ističemo da je Srbija ključ mira na Balkanu...

Nastavak na Beta...

Tadić: Moguć status kandidata za EU u decembru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2011

Rumunjski predsednik Trian  Basescu prenio je danas predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da će Bukurešt nastaviti podržavati  napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji (EU). U svim razgovorima sa partnerima u EU i NATO uvijek ističemo da je Srbija ključ mira na Balkanu i zato treba što prije ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

BASESKU: RUMUNIJA NE PRIZNAJE KOSOVO NI PO KOJU CENU

Izvor: Kurir, 01.Nov.2011

BEOGRAD - Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova..."Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari...

Nastavak na Kurir...

Tadić sa Baseskuom

Izvor: Danas, 01.Nov.2011

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da podržava napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji i da neće priznati nezavisnost Kosova, dok je predsednik Boris Tadić rekao da se nada da će Srbija u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU, a da je od rumunskog...

Nastavak na Danas...

Basesku: Rumunija ne priznaje Kosovo ni po koju cenu

Izvor: Glas javnosti, 02.Nov.2011, 07:11

BEOGRAD - Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova..."Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.