Izvor: Radio 021, 04.Feb.2020, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena

Deset odsto zaposlenih i punoletnih građana Srbije je u riziku od siromaštva uprkos prihodima koje ostvaruju, što je u rangu proseka Evropske unije koji iznosi 9,5 odsto, prenosi Eurostat.

Statistička kancelarija EU navodi da su stalno zaposleni u upola manjem riziku od siromaštva u odnosu na ljude zaposlene po ugovoru ili na određeno vreme, koji su izloženi socijalnom riziku u 15,7 odsto slučajeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rizik od siromaštva u Srbiji više pogađa zaposlene muškarce (11,3 odsto) nego žene (8,3 odsto).

U većini država članica EU rizik od siromaštva među zaposlenima se uvećao. Najviše zaposlenih u riziku od siromaštva živi u Rumuniji (15,3 odsto), a nakon nje u Luksemburgu (13,5 odsto) Španiji (12,9 odsto) i Italiji (12,2 odsto).

Najmanji rizik od siromaštva među zaposlenima beleži se u Finskoj i Češkoj (ispod 3,5 odsto), Irskoj (4,9 odsto) Belgiji i Hrvatskoj (u obe po 5,2 odsto).

Stopa rizika od siromaštva ne znači da su ljudi u toj kategoriji nužno siromašni, već ukazuje na male prihode u odnosu na druge sugrađane.

EU koristi i druge instrumente za merenje konkretnijih oblika siromaštva.

Autor: Eurostat

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SRBIJI SVAKOM DESETOM ZAPOSLENOM PRETI SIROMAŠTVO Rizik više pogađa muškarce nego žene

Izvor: Blic, 04.Feb.2020

Tačno 10 odsto zaposlenih i punoletnih građana Srbije je u riziku od siromaštva uprkos prihodima koje ostvaruju, što je u rangu proseka Evropske unije koji iznosi 9,5 odsto, prenosi Evrostat.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.