Izvor: Politika, 16.Dec.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra protest privrednika sa severa Kosova

Zbog kršenja Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, na dva sata biće blokiran putni pravac Kosovska Mitrovica – Raška

Kosovska Mitrovica – Zbog kršenja Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, koji je počeo da funkcioniše 10. decembra, po dogovoru iz Brisela (između Dačića i Tačija, pod pokroviteljstvom EU), privrednici iz četiri opštine sa severa Kosova protestovaće i na dva sata će blokirati administrativni putni pravac Kosovska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mitrovica – Raška ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Oko 120 privrednika iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, na zajedničkom sastanku u Kosovskoj Mitrovici usvojili su zaključke gde kažu da će protest biti miran, da će blokada saobraćaja trajati od 10 do 12 časova, a biće propuštana samo sanitetska vozila.

U saopštenju koje su dostavili medijima navedeno je da nijedan privredni subjekat iz opština na severu Kosmeta neće raditi u vreme trajanja protesta, a odluka je obavezujuća za sve.

Tako u ponedeljak neće raditi nijedna prodavnica, pekara, ugostiteljska ili zanatska radnja, kao ni benzinske pumpe:

„Ovaj vid protesta predstavlja upozorenje zbog alarmantne situacije u kojoj su se našli ne samo privrednici već i svi građani na severu Kosova i Metohije, posle primene Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazom Jarinje”, piše u saopštenju privrednika, koji upozoravaju da će „ukoliko ne dođe do poštovanja potpisanog dogovora” doći do radikalizacije protesta.

Privrednici u saopštenju iznose i da se pozivaju građani svih opština da se priključe mirnim protestima radi onemogućavanja instaliranja institucija takozvane republike Kosovo na severu Kosova i Metohije.

Podsetimo, već prvog dana kada je na osnovu dogovora iz Brisela uspostavljen zajednički koncept upravljanja na integrisanom prelazu Jarinje–Šarpelj, na delu magistralnog puta koji pripada opštini Raška i na kojem su stacionirani pripadnici Euleksa, kosovske policije, kosovske carine i MUP-a Srbije, počeo je da se krši Sporazum i da se roba koja ulazi na sever i zadržava na severu Kosova upućuje na carinski terminal u južnu Mitrovicu i na Merdare, gde su predstavnici Euleksa, u koordinaciji s predstavnicima iz Prištine, slali akciznu robu.

Naime, 10. decembra kamion koji je prevozio akciznu robu upućen je na Merdare, što srpski privrednik sa severa nije prihvatio i robu je vratio u Srbiju, da bi potom u narednim danima takođe nekoliko kamiona bilo upućeno što na carinski terminal u južnu Mitrovicu, što na integrisani prelaz Merdare, koji je počeo, na osnovu dogovora iz Brisela, da funkcioniše kada i prelaz na Jarinju.

Privrednici sa severa u tri navrata su razgovarali s predstavnicima Euleksa koji su kazali da „shvataju probleme srpskih privrednika i da čekaju ishod susreta srpskog premijera s Ketrin Ešton u Briselu”, ali su i naveli da plombirani kamioni moraju da budu ocarinjeni u južnoj Mitrovici, ukoliko se radi o komercijalnoj robi ili na prelazu Merdare, ukoliko je reč o akciznoj robi, a da se na integrisanom prelazu sprovode stari zakoni Kosova”.

Već isti dan (u subotu uveče, u Briselu je demantovana izjava predstavnika Euleksa, a Aleksandar Vulin, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izjavio da je „Srbija je od Euleksa dobila uveravanja da ta misija ne stoji iza navodne izjave šefa carine Euleksa i da ona nije tačna”.

U toku jučerašnjeg dana nismo mogli da dobijemo Aleksandra Vulina da nam pojasni „uveravanja i demantovana Euleksa”, ali je činjenica da nijedno vozilo srpskih privrednika od 10. januara nije ušlo na teritoriju severa upravo zbog „carinskih nameta i dažbina”.

Biljana Radomirović

objavljeno: 16/12/2012
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Raška,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.